Tema

Feirer 20 år med kamp mot brystkreft

Stadig flere personer overlever sykdommen brystkreft.

I 1996 startet myndighetene en kamp. Den viser seg å være livsviktig. Nå er mammografi-programmet blitt 20 år. Det sørger for at kvinner mellom 50 år og 69 år blir sjekket for sykdommen brystkreft. De får tatt røntgenbilder av brystene, selv om de ikke tror de er syke.

Hensikten er å oppdage kreft tidlig. Da er sjansen større for å overleve.

– Flere overlever brystkreft. Det gjelder dem som følger programmet, sier Solveig Hofvind til nyhetsbyrået NTB. Hun er leder for mammografi-programmet.

Ni av ti er fortsatt i live fem år etter at brystkreften ble oppdaget. Det viser tall fra Kreftforeningen.

På 20 år har nesten én million kvinner fått tilbud om å ta bilder. Som oftest ser bildene fine ut. Men fem til seks per 1.000 undersøkelser viser at personen har kreft.

– Slik har tallene vært siden 1996, står det i en ny rapport.

Har du sett rosa sløyfer i det siste? Det er typisk for oktober og en kamp mot brystkreft. Aksjonen Rosa sløyfe har blitt arrangert i Norge siden 1999. Aksjonen gir penger til forskning. Den lærer folk om brystkreft.

Noen kvinner er flinkere til å sjekke brystene gjennom mammografi-programmet. De kommer fra fylkene Hordaland, Sogn og Fjordane og Rogaland. Også kvinner fra Nordland har vært flinke. Mange av dem har reist i timevis for å delta.

I Oslo har de vært mindre flinke til å delta. Det er trolig flere årsaker til dette. Kvinner velger å sjekke brystene ved private klinikker. Så er det flere innvandrere i Oslo enn andre steder. Studier viser at kvinner med innvandrer-bakgrunn har mindre brystkreft.

– Men sykdommen er mye mer aggressiv, sier Hofvind til NTB.

Brystkreft er den vanligste typen kreft blant kvinner i verden. Men også menn kan få den. I 2015 fikk 24 menn brystkreft i Norge. Om lag 3.500 kvinner fikk sykdommen.

Siste utgave

På forsiden nå