Tema

Nå er det trendy å redde maten og spise mindre kjøtt

Har du hørt om matreddere? Hva med fleksitarianere? Stadig flere ønsker å spise sunnere og mer miljøvennlig.

Vi har hørt det før: Mye rødt kjøtt er usunt for både kroppen og klimaet. Og hva med dyra? Hva med balansen mellom fattige og rike i verden?

Stadig flere bryr seg. Det sier Annechen Bahr Bugge. Hun forsker på forbruk ved instituttet SIFO. Det er en del av universitetet OsloMet.

– Stadig flere ønsker å kutte ned på kjøttet. 24 prosent av oss vil spise mindre kjøtt, sier Bugge til Klar Tale.

Hun har tallet fra undersøkelsen Norske Spisefakta 2018. Tallet har økt mye siden 2009. Da svarte 13 prosent at de ville kutte ned på kjøttet.

En ny undersøkelse viser at 29 prosent vil spise mindre kjøtt i 2019. Undersøkelsen ble gjort av Sentio Research Norge for avisa Nationen.

Få vil likevel kutte kjøttet helt ut. Det finnes et ord for dem som vil ha litt av begge deler. De heter fleksitarianere. Ordet er satt sammen av «fleksibel» og «vegetarianer».

– Dette er folk som velger bort kjøtt kanskje én eller to ganger i uka. De er opptatt av å spise mindre kjøtt, uten å kutte det helt ut, forklarer Bugge.

Fleksitarianere spiser vegetarmat av og til. Men de kan også kutte ned på mengden kjøtt.

– Noen tilsetter for eksempel gulrøtter i kjøttkakene og bruker dermed mindre kjøttdeig, sier Bugge.

Det er flere årsaker til trenden med kjøttkutt.

– Først og fremst er vi opptatt av oss selv. Vi vil leve sunnere. 71 prosent sier at det er årsaken til at de vil kutte kjøtt, sier Bugge.

Deretter er vi opptatt av hva produksjon av kjøtt gjør med klimaet. 35 prosent gir dette som årsak til å spise mindre kjøtt. 26 prosent er opptatt av velferden til dyra.

– Vi er blitt mer opptatt av hva maten gjør med omgivelsene våre. Vi vil at maten skal være naturlig og at dyr skal ha det bra. Vi vil at produksjonen av mat skal være bærekraftig og etisk, sier Bugge.

En lignende trend handler også om vår dårlige samvittighet: Flere vil være «matreddere». Det handler om å kaste mindre mat. Hver nordmann kaster omtrent 42 kilo spiselig mat i året.

Bugge tror trendene rundt mat også blir påvirket av andre faktorer. Yngre mennesker spiser lite fisk og sjømat. Det vil neppe endre seg i 2019, mener hun.

– Det handler nok mye om frykt. Folk blir skeptiske av nyheter om miljøgifter, plast i havet og dårlig oppdrettsfisk. Her har myndighetene en stor jobb å gjøre for å overbevise folk om at fisk er trygg mat, sier Bugge.

Flere fakta om kjøttkutt

24 prosent av oss vil spise mindre rødt kjøtt. 21 prosent av oss vil kutte ned på svinekjøttet. 7 prosent vil spise mindre hvitt kjøtt.

Det er forskjeller mellom ulike grupper. Flere kvinner enn menn vil kutte ned på kjøttet. Flere yngre enn eldre vil kutte, og flere i byene enn i distriktene.

Kvinner er mer opptatt av sunnhet og miljø enn menn. Likevel er det tydelig at menn følger etter: Stadig flere menn blir opptatt av helse og miljø. Samtidig er yngre menn mye mer opptatt av dette enn eldre menn.

De yngre er mer opptatt av å kutte ned på kjøtt enn de eldre. Samtidig spiser yngre mye mer kjøtt enn eldre.

Yngre har også matvaner som handler mer om rødt kjøtt. De spiser for eksempel mer taco og italiensk mat. Yngre spiser også mye kylling. De eldre spiser mer fisk og svinekjøtt.

Folk i Oslo har spesielt mange vegetarianere og veganere. Folk i byene er mer opptatt av å kutte kjøtt enn folk i distriktene.

Flere spiser grønnsaker. Flere kvinner enn menn spiser grønnsaker. Bare 25 prosent av oss spiser så mye frukt og grønt som vi burde. Vi burde spise 500 gram om dagen, mener Helsedirektoratet. Halvparten bør være grønnsaker.

Havregryn er mest populært blant dem som vil bytte ut kjøtt med andre proteiner. Deretter følger grønne erter, sukkererter, hermetiske bønner og kikerter. Eldre folk spiser mest grønne erter. Yngre liker kikerter og kornris som bulgur og quinoa.

Kilder: Rapporten «Kjøttfrie spisevaner – hva tenker forbrukerne?» fra SIFO / OsloMet og prosjektet FoodProFuture, finansiert av Norges Forskningsråd. 

Mer fra Tema

Siste utgave

På forsiden nå