Tema
Bilde 1 av 3

Naturens perler blir til søppelhauger

Drømmer du om Bali, Mount Everest eller Lofoten? Stedene er kanskje ikke så idylliske som du tror.

Mount Everest i Asia er verdens høyeste fjell. Og verdens høyeste berg med søppel.

– Det er avskyelig og ser forferdelig ut. Det ligger tonnevis av søppel på fjellet, sier Pemba Dorjee, ifølge nyhetsbyrået NTB. Sherpaen fra Nepal jobber med å hjelpe folk som skal opp på fjellet.

Telt, klatreutstyr og tomme flasker med oksygen. Det er noe av utstyret folk legger fra seg. Til og med bæsj kan du se overalt på fjellet.

Nepal forsøker å gjøre noe med problemet. Landet krever gebyr for søppel. Klatrerne kan få pengene tilbake. Men da må de ta med seg en viss mengde søppel ned fra fjellet.

I fjor kom 25 tonn søppel og 15 tonn bæsj ned fra fjellet til Nepal. Det høres ut som mye, men er bare fra halvparten av klatrerne. Mange orker ikke bære med seg ting ned. Gebyret er lite i forhold til den totale prisen på turen.

Det hjelper heller ikke at flere uerfarne klatrere kommer. Mange klarer ikke å bære utstyret sitt selv. Dermed må sherpaene bære det. Da blir det enda flere mennesker i fjellet. Søppelet og bæsjen forurenser også vannet i Khumbudalen nedenfor fjellet.

Noe må gjøres, mener sherpaen Pemba.

– Det er ikke nok overvåking på toppen til å sikre at fjellet blir rent, sier han.

Mange drømmer om å reise til øya Bali i Indonesia. Den er kjent for vakre strender. Men la deg ikke lure av bildene. Strendene er i virkeligheten fulle av søppel.

– Jeg har jobbet her i ti år. Hver januar, februar og mars blir det stadig verre, sier Wayan Suadiana til australske ABC. Han jobber i hotellnæringen.

Tidevann i vintermånedene fører med seg søppel fra elvene lenger inn på øya. Mye flyter også i land fra andre øyer i Indonesia. Landet er blant de verste i verden på å forurense med plast.

Øygruppa Zanzibar i Tanzania er også kjent for sine hvite strender. Rundt 400.000 turister besøker Zanzibar årlig, skriver avisa Dagbladet. Men heller ikke her er idyllen virkelig. Landet mangler et skikkelig system for å ta seg av søppel.

– Mange turister klager over søppel og stank, sier Julia Bishop til nettstedet Down to Earth. Bishop jobber med turisme.

Lofoten i Norge er et annet populært øyrike. Her er turistene selv det største problemet. I fjor klaget folk på at det var for mye søppel, bæsj og papir etter turistene. De ville at turistene skulle betale skatt for bryet.

I år er det gjort tiltak. Blant annet er det bygget flere do slik at turister ikke skal bæsje i naturen. Det er også lagt ut et kart på internett som viser turister hvor de kan gå på do.

– Jeg vil si situasjonen er betydelig bedre enn i fjor, sier prosjektleder Frank Johansen til kanalen NRK.

Siste utgave

På forsiden nå