Verden

Draps-tiltalt hevder han ble tvunget

En mann fra Rwanda er tiltalt for folkemord. I retten onsdag sa han at han ble tvunget til å være med til en kirke. Der ble over 1.000 mennesker drept.

Mannen fra Rwanda kom til Norge for 11 år siden. Nå er han tiltalt for å ha deltatt i folkemord. Det var i Rwanda i 1994. Rettssaken er i Oslo tingrett. I retten sa han at han ble tvunget til en katolsk kirke i Kibungo i Rwanda. Der ble over 1.000 mennesker drept fredag 15. april 1994.

LES MER HER: Nekter skyld i rettssak om folkemord

– Vi hørte skrikene og granatene forklarte mannen i Oslo tingrett. Han sa at han og en han kjenner ble tvunget til å dra til kirken. Det var en opprørs-gruppa Interahamwe som tvang dem, hevdet mannen. Interahamwe var en ungdoms-gruppe knyttet til regjerings-partiet.

– De hadde våpen. De sa vi ville bli skutt om vi forøkte å rømme, sa mannen.

Da de kom fram til kirken, fikk de lov til å sette seg utenfor. De slapp å bli med inn. De satt der i tre og en halv time. Da ble det slutt på skrikingen og de forsto at drapene var over. Da gikk de hjem, forklarte den tiltalte 47-åringen.

LES MER HER: Tiltalt for folkemord i Rwanda

Menneskene som ble drept i kirken var stort sett folk fra folkegruppa tutsi. De hadde prøvd å gjemme seg i kirken fordi de trodde de var tryggere der.

Historikere sier at Interahamware var den viktigste gruppa i folkemordet. De tilhører folkgruppa hutu. De drepte tutsier. Både folk fra Interahamware, militæret, politiet og vanlige folk var med på drapene.

Tiltalte fortalte også i retten om hvordan han prøvde å beskytte sin egen og brødrenes familie. Han sier Interahamware prøvde å angripe dem. Årsaken var at både han selv og brødrene var gift med tutsier.

LES MER HER: Siktet for folkemord – tatt i Bergen

47-åringen er tiltalt for å ha vært med på å drepe 2.000 mennesker. Han skal ha vært en lokal leder. Han skal blant annet ha vært med på å planlegge drapene. Han skal også ha gitt ordre om drap, og lånt ut bilen sin til å frakte drapsmenn og ofre. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå