Verden

Vil gjøre mer for å stoppe feilinformasjon

EU skal gjøre mer for å stoppe spredningen av feil informasjon om korona. De vil ha rapporter fra sosiale medier hver måned. Og de vil ha flere faktasjekker.

– Korona er ikke det eneste som skaper problemer. Samtidig med sykdommen har det spredd seg en «infodemi». Det er en bølge av falsk informasjon. Også bløffer og konspirasjons-teorier sprer seg. Det sier Josep Borrell. Han er utenrikssjef i Den europeiske union (EU).

Les mer: Høyre-ekstreme utnytter viruset

EU sier at feilinformasjon blir spredd. Det skjer både bevisst og ubevisst. De sier det er utenlandske aktører som er kilde til mye av problemet. De sier Kina og Russland gjør dette for å påvirke EU og resten av verden.

– Noen ønsker å skade EU. De vil skade demokratiet og myndighetene i EU og landene som er med. Vi trenger en tydelig innsats for å gjøre borgerne oppmerksomme på dette. Vi skal gjøre mer for å få det til, sier han.

Les også: Sier falske nyheter er farlig nå

EU-kommisjonen jobber sammen med EUs egen avdeling for utenriks-politikk om dette. Nå ber de om at store sosiale medier blir med på laget. De blir bedt om å  rapportere månedlig om hva de gjør for å få fram riktig innhold. De skal også si hva de gjøre for å hindre feil informasjon.

Sider som Facebook blir også bedt om å samarbeide mer med lokale faktasjekkere. Google og Twitter er også med på laget. Det er Vera Jourova glad for. Hun er visepresident i EU-kommisjonen. Hun sier hun støtter Twitter i krangelen de har med Donald Trump. Det startet etter at de merket to meldinger han hadde lagt ut.

– De slettet ikke meldingene. Vi kan alle se dem. De bidro med faktasjekket informasjon. De fremmet fakta, sier Jourova.

Hun kan dermed ha fornærmet Trump. Han svarte på Twitters merking med raseri. Han skrev også under på en president-ordre. Den åpner for å endre en lov som skal beskytte sosiale medier. Den gjør at de ikke må ta juridisk ansvar for det brukerne gjør.

Les også: Krever gratis vaksine for alle

Jourova sier at hun er redd falsk informasjon vil spre seg videre.

– Den neste kampen ser ut til å stå om vaksiner, sier hun.

Landet har en ganske høy andel som nekter å vaksinere barna sine. Tre prosent av foreldrene sier nei til vaksiner. Rundt 20 prosent av tyske foreldre er skeptiske til vaksiner. Det viser tall fra det tyske senteret for helseutdanning.

Siste utgave

På forsiden nå