Verden

27 millioner må holde seg hjemme på Filippinene

50.000 filippinere er meldt smittet med korona på under fire uker. Nå må millioner av mennesker igjen holde seg hjemme.

Filippinene hadde begynt å åpne samfunnet igjen. Fra 1. juni fikk folk i hovedstaden Manila igjen gå på kjøpesenter. Folk fikk endelig dra på jobb og ta offentlig transport.

Men det varte ikke lenge. Nå har smitten med korona-viruset begynt å spre seg raskt igjen.

Flere enn 50.000 filippinere er bekreftet smittet. Det har skjedd på mindre enn fire uker. Til sammen har over 100.000 i landet testet positivt.


Sykehus advarer om at det kommer flere korona-pasienter enn de har plass til. Slik som situasjonen var i april. Det skriver avisa The Independent.

Lørdag sendte 80 legeforeninger et brev til president Rodrigo Duterte. De ba om strengere regler for å hindre smitte. Legene skrev at de holder på å tape kampen mot korona-viruset.

– Helsevesenet vårt er overveldet. Vi fører en kamp mot covid-19 som vi taper. Det skrev legene i oppropet, ifølge nyhetsbyrået NTB.

President Duterte nølte med å stenge samfunnet igjen. I vår gikk strenge korona-regler kraftig ut over økonomien i landet. Millioner av mennesker mistet jobbene sine.

Men presidenten hørte på oppropet fra legene.

– Vi har virkelig kommet til kort. Ingen ventet at tusener av mennesker ville dø på én dag, sier Duterte.

Fra tirsdag måtte 27 millioner mennesker holde seg hjemme. Det gjelder folk i Manila og i fire provinser rundt hovedstaden.

Området blir stengt i to uker. All offentlig transport og alle fly står stille. Bare noen få butikker får holde åpent. Og restauranter får bare selge hente-mat. Folk får bare gå ut dersom de skal noe helt nødvendig.

Filippinene er et land med mange fattige. Mange jobber på skip rundt om i verden. Flere filippinske arbeidere har tatt med seg smitte til skipene de jobber på. Blant annet til Hurtigruten i Norge.

Siste utgave

På forsiden nå