Verden

Straffer folk som fremmer homofili overfor barn

En ny lov gjør det straffbart å vise homofili og transpersoner overfor barn i Ungarn. Myndighetene sier loven skal bekjempe overgrep mot barn.

En ny lov er satt inn i Ungarn. Det er nå ulovlig å vise homofili overfor barn.

Loven skulle egentlig gjøre det strengere å begå overgrep mot barn. Men teksten i loven mener kritikerne at sidestiller pedofili og homofili. Den innebærer at det er ulovlig å «promotere» homoseksualitet og kjønns-korrigering overfor mindreårige. Det betyr at barn skal unngå å se homofile og transpersoner.

Bedrifter kan ikke ha reklamer for barn som støtte homofile, lesbiske, transpersoner og andre i LHBTQ-samfunnet. Det er også ulovlig å framstille dem som vanlige mennesker i samfunnet.

Loven vil også gjøre endringer i undervisning. Der er det også ulovlig å fremme homofili. Det vil trolig gjøre det vanskeligere for ungdom å få informasjon om seksuell identitet og legning. Staten må godkjenne all seksual-undervisning i skolen. Lærere er redde for at klassisk litteratur må fjernes fra pensum. Noen bøker kan være i strid med loven.

TV-kanaler er redd de må slutte å sende filmer med homofile rollefigurer på dagtid.

Det er fortsatt ukjent hvilken straff du kan få for å bryte den nye loven.

Leder av kommisjonen i Den europeiske union (EU) mener loven er en skam.

– Denne loven strider mot EUs verdier. Ungarn må endre loven eller være forberedt på konsekvenser, sier leder Ursula von der Leyen.

Statsministeren i Ungarn mener loven ikke er homofobisk. Han mener det er EUs kritikk som er en skam.

– Dette er ikke en lov om homofili. Det er en lov om hvordan barn skal lære om spørsmål som har med seksualitet å gjøre, sier statsminister Viktor Orbán.

Noen mener Orbán angriper LHBTQ-samfunnet som en del av kampen mot innvandring. Og at han forsøker å holde på velgerne sine ved å innføre loven.

I desember godkjente nasjonalforsamlingen noe som gjør det omtrent umulig for homofile par å adoptere. For et år siden ble det forbudt å endre kjønn juridisk.

Holdningene mot homofile i Ungarn har blitt mer negative. Det er spesielt synlig i statlige medier.

Denne uka fikk en bokhandel i Budapest bot for å selge en barnebok. Boka beskrev et homofilt par i en familie. Boka viser «uvanlige familie-verdier». Den skal derfor ha en spesiell merking, sa en talsmann for myndighetene.

Siste utgave

På forsiden nå