Verden

Slik skal terrorangrepet markeres

Lørdag er det 20 år siden terrorangrepene på «tvillingtårnene» i New York. Det skal markeres.

For 20 år siden ble New York utsatt for terror. 11. september 2001 var dagen som endret en hel verden. Fra tidlig lørdag morgen skal dette markeres.

Ground Zero er minnestedet for de som døde under angrepet. Det er også her mye av markeringen skal foregå.

Klokken 08.46 i New York blir det stille ved Ground Zero. Det er samme klokkeslett som det første flyet krasjet i et av tårnene.

For hver flystyrt denne dagen skal amerikanere markere med ett minutts stillhet.

President Joe Biden skal være til stede under seremonien på Manhatten. Mannskap fra politi og brannfolk skal stå æresvakt. Mange av dem som døde i angrepet, var mannskap fra nødetater som rykket ut for å redde liv.

– Presidenten og førstedamen vil hedre og minnes de som døde for 20 år siden. Det skriver Det hvite hus i en pressemelding.

Minnemarkeringen ved Ground Zero er for pårørende og overlevende. De skal blant annet lese opp navnene til dem som døde. Opplesningen starter etter første minuttet med stillhet.

Til sammen skal det være seks minutter med stillhet. Under opplesingen vil de stoppe å lese klokken 09.03. Da krasjet et fly i det andre tårnet. En halvtime etter traff et fly forsvars-departementet Pentagon.

Ett minutt før klokken 10.00 skal de markere tidspunktet da det første tårnet raste sammen. Fire minutter senere styrtet et fly på et jorde i Pennsylvania. Daværende president George W. Bush skal holde tale både ved Pentagon og Pennsylvania.

Det siste minuttet med stillhet i New York markeres klokken 10.28. Da raste det andre tårnet sammen. Seremonien er ventet å vare til rundt klokken 12.30 lørdag.

Etter seremonien kan publikum komme inn på området.

På kvelden lyses himmelen opp. To blå søyler med lys som symboliserer de to tårnene, lyser natten gjennom i det som er en årlig markering.

---

Kort om saken

  • Terrorangrepet 11. september 2001 skal markeres.
  • Det skal totalt være seks minutter med stillhet. Samtidig som ofrene skal bli hedret med opplesning.
  • Seremonien er ventet å vare til klokken 12.30 lørdag formiddag.

---Siste utgave

På forsiden nå