Verden

Dårlig stemning før klimamøte

Statsminister Erna Solberg mener det var dårlig stemning før møte på mandag. Flere land ønsker at de rikeste skal ta mer ansvar for klima.

Mandag hadde verdens ledere møte om klima. De forbereder seg til FNs klimatoppmøte som starter i november.

Statsminister Erna Solberg var også til stede. Mandagens møte er et forberedelses-møte før COP26. Møte COP26 er et samarbeid med verdens-organisasjonen FN. De skal sammen med verdens land lage en plan for hvordan vi kan slippe ut mindre klimagasser.

– Det er dårlig stemning før Cop26. Særlig fra mange av landene som står i fare for å få de største utgiftene knyttet til klima. Det gjelder små øystater og fattige land. Det sier Solberg til avisa VG.

25 land møtte opp til mandagens møte, som ble holdt i FNs hovedkontor i New York. Flere ledere møtte ikke opp til møte. Både Kinas president Xi Jinping og Indias statsminister Narendra Modi møtte ikke opp.

– Mange land venter at de rike landene tar mer ansvar for sine utslipp, og for finansieringen av dette, sier Solberg.

– Stemningen var kanskje hardere enn det vi hadde forventet for et par år siden. Det skyldes en rekke land som hadde god økonomisk utvikling, nå har nå mindre økonomi. Derfor blir det mye spørsmål om penger, sier hun.

FNs klimatoppmøte COP26 starter i Glasgow i Skottland i november.

---

Kort om saken

  • Mandag hadde 25 av verdens ledere møte om klima.
  • De forbereder seg til FNs klimatoppmøte COP26, som starter i november.
  • Statsminister Erna Solberg sa det var dårlig stemning før møte på mandag.

---Siste utgave

På forsiden nå