Verden

Domstol mener Polen og Ungarn bryter lover

Polen og Ungarn og Den europeiske union (EU) er uenige om flere lover. EU-domstolen sier at landene har brutt lover som skal gjelde i alle land i unionen.

EU-domstolen blir brukt når et land i EU blir anklaget for ikke å følge de felles reglene. Den mener at Ungarn brøt reglene i EU da landet endret sine egne lover. Landet har gjort det ulovlig å hjelpe folk som søker om asyl i Ungarn.

De nye lovene i Ungarn blir kalt «Stopp Soros»-lovene. De er oppkalt etter George Soros. Han er født i Ungarn, men lever i USA. Han er milliardær, og bruker noen av pengene på å hjelpe folk på flukt. Mange mener de nye lovene i Ungarn er ment å stoppe nettopp Soros.

Domstolen mener at Ungarn også har brutt EU-regler når de laget flere andre lover. Også disse handler om asyl og innvandring.

Viktor Orban er statsminister i Ungarn. Han har kranglet med ledere i EU om temaet i lang tid. Nå sier altså domstolen at også Orban må følge reglene i unionen.

EU-domstolen mener også at Polen har laget en lov som bryter reglene i EU. Denne loven lar justisminister Zbigniew Ziobro si hvem som får være dommere i de store domstolene i Polen. Han får velge ny, og fjerne de han vil.

En slik lov kan true frie og uavhengige domstoler, mener EU. Det kan også være et problem for rettssikkerheten.

EU-domstolen mener også at Ziobro bør ha bare en rolle. Nå får han jobbe som både justisminister og statsadvokat. Dermed skal han både lage lover, og prøve å få folk dømt etter de samme lovene. EU-domstolen mener det kan føre til at Ziobro får for mye makt i straffesaker.

Siste utgave

På forsiden nå