Verden

Første fly på seks år har tatt av fra Jemens hovedstad

Et kommersielt passasjerfly har tatt av fra Jemens hovedstad Sana. Det har ikke skjedd på seks år.

Det var 126 passasjerer på flyet. Flyet skulle til Jordans hovedstad Amman. Noen av passasjerene var pasienter. De har behov for medisinsk behandling i utlandet.

Før avgangen sprøytet brannfolk vannstråler på flyet. Sprøytingen var en markering. Flyplassen i Sana har vært stengt for ruteflyginger siden august 2016.

Årsaken var luftangrep fra den Saudi-Arabia-ledede militær-koalisjonen.

Flyktninghjelpen har advart. At rutefly ikke kunne reise fra Sana har vært farlig for folk. Titusener av folk har ikke fått den medisinske hjelpen de trenger.

– Det var på tide at flyplassen åpnet. Det var en av de store målene med våpenhvilen, sier Erin Hutchinson. Hun er Flyktninghjelpens direktør i Jemen.

2. april ble det inngått en to måneders våpenhvile. Det var etter enighet mellom partene i konflikten. Det er den første våpenhvilen som er inngått siden 2016 i Jemen.

Hutchinson mener det er viktig at partene fortsetter å jobbe sammen. Da kan de sikre flyktninger ut av Sana. Det kan redde tusenvis av liv, sier hun.

Tall fra FN viser at 150.000 mennesker er blitt drept i krigen. Flere millioner er drevet på flukt. Situasjonen i Jemen beskrives som den verste humanitære krisen i verden.

Siste utgave

På forsiden nå