Verden

WHO sliter med å finne ut hvor korona kom fra

Det er behov for mer tid og data for å finne ut hvordan korona-pandemien oppsto. Det sier forskere som jobber for WHO.

En gruppe på 27 eksperter har jobbet med å finne svar på hvordan smitte fra virus sprer seg. De er også bedt om å se på hvor smitten med korona kom fra. De jobber for Verdens helse-organisasjon (WHO).

Nå er de klare med en første foreløpig rapport. Det er ingen klare funn som kan gi svar på gåten, skriver de i den.

Forskerne sier mangler data som er kan gi et godt og fullstendig svar på hvordan korona spredte seg til hele verden. Ifølge nyhetsbyrået Reuters er det data fra Kina. De skriver at WHO har bedt om denne flere ganger. Uten å få denne kan det bli vanskelig å finne et klart svar på hva som førte til at de første menneskene ble smittet.

Ekspertene har sett på all data fra forskning som de har fått tilgang til. Noe av det er funn fra samarbeidet mellom WHO og Kina i fjor.

De har jobbet med flere ulike teorier. Også den om at smitten kan være fra en lekkasje i et laboratorium.

Men det er en annen teori som er mest troverdig, sier Marietjie Venter. Hun er forskningsleder. Venter sier smitten trolig skjedde vet at viruset spredte seg fra flaggermus til mennesker. Det har mest sannsynlig skjedd via et tredje dyr.

Det er likevel behov for å gjøre nye undersøkelser av om å det kan ha vært en lekkasje som førte til smitten, mener forskerne. Det er en teori som er kontroversiell. Særlig i Kina. Tre av de 27 ekspertene har sagt at de er mot at den skal undersøkes mer. Det er eksperter fra Kina, Brasil og Russland.

– Det at vi også vil se på den teorien i rapporten betyr ikke at det er det vi tror stemmer. Det betyr bare at vi er åpen for vitenskapelige data. Så hvis det kommer fram noe nytt vil vi ikke ignorere det, sier Venter.

Det er derfor behov for tilgang til data fra laboratorier fra både Kina og andre land, mener forskerne. De vil også snakke med folk som jobber i laboratoriene.

Tedros Adhanom Ghebreyesus er sjef i WHO. Han sier det er viktig å skille på forskning og politikk.

– Alle hypotesene må bli vurdert. Det må de fram til vi har bevis som gjør at vi kan utelukke dem. Jo lenger dette arbeidet tar, jo vanskeligere blir det. Vi trenger økt tempo, sier Tedros.

Forskerne skal også finne ut hva som kan bli gjort med pandemier i framtiden. Og smitte med apekopper viser at det er behov for en plan på hva som skal bli gjort. Det sier Jean-Claude Manuguerra ifølge Reuters. Han er en en av lederne for forskerne.

Etter drøye 2,5 år med pandemi er det nå meldt om funn av korona i nesten alle land i verden.

Ifølge WHO er det to stater uten smitte. Det er Turkmenistan og Nord-Korea. Det er begge listet opp uten noen smittede så langt. Med i Nord-Korea har de selv meldt om smitte, ifølge kanalen BBC. Men landet hevder selv at de har kontroll.

Turkmenistan har nektet for smitte. Lederen i landet nekter nemlig for at korona finnes i landet. Men ifølge BBC skal landet ha hatt mye smitte.

Kanalen skrev i fjor høst om enken til Kemal Uckun. Han var diplomat fra Tyrkia, og ble syk i Turkmenistan høsten 2020. Det ble sendt bilder av lungene hans til Tyrkia, og svaret var at han hadde korona. I Turkmenistan fikk han beskjed om at han hadde lungebetennelse. Etter at han døde ble kroppen balsamert, så det var ingen spor etter smitte.

Kanalen Radio Free Europe har også delt denne historien. En kilde i myndighetene i Tyrkia sier de ble nektet å hente Uckun, fordi det kunne bevise at det var smitte i Turkmenistan.

I fjor høst sa WHO at det var lite trolig at landet var uten smitte. Det sa Catherine Smallwood til BBC.

Siste utgave

På forsiden nå