Verden

Her endrer prisen seg så fort at de lager nye sedler igjen

Kan en lånerente på 200 prosent og gullmynter være nok til å redde Zimbabwe? Eller er landet på vei mot en enorm krise?

Du må betale stadig mer for mat og energi. Slik er det i hele verden. Men det er nok få steder hvor prisen har endret seg like fort. Landet sliter nå med at prisen endrer seg altfor fort.

I april laget landet en ny seddel. Den var verdt 100 dollar. Fra før hadde de sedler for 10 dollar, 20 dollar og 50 dollar.

Men nå er 100 dollar like mye verdt som 50 dollar var i april. Pengene blir kalt RTGS-dollar. Det er en ny type dollar de har hatt siden 2019.

I april var prisen på varer og tjenester det dobbelte av hva det var i april 2021. Nå er altså prisen doblet igjen. Det er særlig mat som koster mer. Det koster mer enn 220 prosent mer enn på samme tid i fjor, ifølge sentralbanken i landet. Mye av årsaken er krigen i Ukraina. Det har ført til at matolje og brød koster mer, melder avisa Hurriyet Daily News.

Og myndighetene sier de vil satse hardt på å få hindre at mat og energi blir enda dyrere folk i landet.

For alt koster mer internasjonalt. Og pengene i Zimbabwe er også verdt stadig mindre når de blir vekslet til andre penger.

I april var 145 zimbabwiske dollar verdt rundt én amerikansk dollar, eller rundt 10 norske kroner. Det var hvis du vekslet den på vanlige vekslingskontor, meldte avisa News24. 30. juni må du betale litt over 360 zimbabwiske dollar for det samme. Det viser sidene til sentralbanken i landet.

Dette fører til at landet får kjøpt mindre varer i verden enn de gjorde før. En følge av dette er at landet kan bli mer avhengig av å lage varer selv, i stedet for å kjøpe det fra andre land.

Det snakket også president Emmerson Mnangagwa om, ifølge avisa The Herald. Det skal ha skjedd da han var med på åpningen av et nytt kjøpesenter. Han vil at de skal kjøpe mer lokale varer. Både for å sikre at de kan lage mer selv, men også fordi det vil skape nye arbeidsplasser.

Ifølge The Herald har 450 lokalt ansatte jobbet med å bygge det nye kjøpesenteret. Det er ventet at det vil bli behov for 220 ansatte når det er i full drift. Og det trengs nye jobber. For ifølge flere anslag skal rundt 90 prosent av alle zimbabwere være uten jobb.

Mnangagwa sa til The Herald at han håper bedriftene der lar være å ta mer betalt enn det de må når landet sliter så mye med økonomien.

Denne uka ble det klart at sentralbanken også vil endre renta. Og den blir endret mye. Fra før har du måttet betale 80 prosent rente på penger du har lånt.

Det har i praksis ført til at folk har tjent penger på å låne penger for å kjøpe varer de kan selge senere. Årsaken er at det har vært en større endring på prisen på varen enn det du betaler i rente, så vil du ha penger til overs hvis du selger varen. Dette har ført til at ting koster mer, fordi flere kjøper varer for å selge dem igjen senere.

Nå er endret renta endret til 200 prosent for å låne penger. Du er også sikret å få minst 80 prosent rente hvis du sparer zimbabwiske dollar i banken i lengre tid. Men om prisen endrer seg som den har gjort i 2022, så vil du fortsatt tape mye penger på det.

Sentralbanken har også bestemt at landet skal lage gullmynter. Slik skal folk kunne sikre at de kan kjøpe noe som beholder verdien, selv om resten av pengene i landet blir mindre verdt. Og det kan skje uten at det fører til mangel på varer som koster mer enn de må.

Alt dette blir gjort for å unngå en reprise på det som skjedde i 2008. Da startet det som blir kalt en hyper-inflasjon i landet. I november ble det satt rekord, ifølge kanalen Al Jazeera. I november i 2008 endret prisene seg med 79,6 milliarder prosent på en måned. Du leste rett. Nesten 80 milliarder prosent. På en måned.

Landet måtte en periode lage nye sedler nesten hele tiden. Det ble blant annet laget en for 100 trillioner zimbabwiske dollar. Det er altså 100 millioner millioner dollar. Den var likevel verdt svært lite. I februar 2009 måtte du ha tre slike sedler for å kjøpe en amerikansk dollar, eller 5 kroner og 60 øre.

Zimbabwe valgte etter flere år å slutte med zimbabwiske dollar. De tillot penger fra andre land som betaling, før de laget den nye RTGS-dollaren.

Bildet er av en haug med zimbabwiske dollarsedler. På toppen er en seddel for 100 trillioner dollar. Altså 100 millioner millioner. Foto: Tsvangirayi Mukwazhi / AP / NTB

Men økonomien slet fortsatt da de fikk nye penger. Ifølge Al Jazeera endret prisene seg med 300 prosent hvert år i 2019, etter at RTGS-dollaren ble tatt i bruk.

Etter flere år med arbeid var det anslått at prisene bare skulle endre seg med 60 prosent i året fra 2022. Men nå ser det altså ut til at pengene nok en gang mister verdien.

Mnangagwa har valgt å satse på å få turister til å reise til Zimbabwe. Det skal blant annet skje i samarbeid med Frankrike.

Landet har også mange gruver der det er verdifullt metall. Mye av dette blir gjort sammen med Kina. Håpet er at dette kan bidra til at økonomien kan bli bedre på lengre sikt.

---

Penger og Zimbabwe

  • Verdien av penger i Zimbabwe ble ødelagt på kort tid i 2008 og 2009.
  • Siden da har landet prøvd å få orden på økonomien.
  • Nå er det frykt for at pengene i verste fall kan bli verdiløse igjen.

---