Den siste tiden har Ukraina slitt med mangel på strøm. Årsaken er at mange kraftverk er bombet av Russland i løpet av de siste ukene. Røde Kors sier dette er svært alvorlig. Frykten er at kulden kan bli like farlig som krigen.
– Dette vil skape enorme lidelser blant vanlige folk. Særlig nå som vinteren nærmer seg, sier Morten Tønnessen-Krokan i Røde Kors.
Flere millioner lever uten strøm. Mange steder er det også mindre tilgang på vann. Det får følger for anlegg som skal gi sentralvarme, siden de også trenger vann.
– Det er meldt kuldegrader neste uke flere steder i Ukraina neste uke. Det vil føre til at enda flere mennesker vil slite med å holde seg varme. Flere vil mangle rent drikkevann, sier Tønnessen-Krokan. Han mener det er uakseptabelt at Russland angriper anlegg som skal gi vann og strøm til sivile.
Den ukrainske ambassaden i Oslo ber om hjelp. De ber om at bedrifter sender det de måtte ha av generatorer, transformatorer og kabler til Ukraina så fort de kan.
[ Nå blir det også en kamp mot kulden ]
Men den samme kulda kan også hjelpe Ukraina i krigen. For soldatene er kulda ekstra vanskelig. Det er både kaldt, mørkt og alt går sakte. Både Ukraina og Russland har en hær som er vant til slike forhold.
– Men det er ukrainske soldater som har størst fordel av vinteren. I alle fall slik situasjonen er nå, sier Tormod Heier til nyhetsbyrået NTB. Han jobber ved Stabsskolen i Forsvaret.
Årsaken er at det blir vanskeligere å krige. Det det er en fordel for de som har sterkest vilje. Men det kan også være en annen fordel. Mange av kampene mellom hærene skjer i områder langt fra byer.
Der vil åkrene og elver snart fryse. Det vil være en fordel for den hæren som har soldater som er uthvilte, og som har tilgang til det de trenger av forsyninger.
– Så lenge de russiske soldatene sliter med at de mangler forsyninger er det ukrainerne som har en fordel av vinteren, forklarer Heier. Han tror Ukraina vil bruke vinteren til å ta tilbake kontrollen i mest mulig av landet før våren.
Årsaken til dette er at slettene raskt blir endret til gjørme når våren og sola viser seg. Da kan tyngre kjøretøy som kanoner og panservogner bli sittende fast. Det vil kunne bremse Ukraina sine forsøk på å ta tilbake områder. Og Russland vil få bedre tid til å sende nye soldater til krigen, sier Heier.
Vinter-krig er krevende, sier Palle Ydstebø ved krigsskolen. Han sier det kan bli brukt til å få et overtak.
– Vinteren i østre og sørlige Ukraina kan variere veldig. Fra kaldt og klart, til vått, tåkete og gjørme, sier han til NTB. Ydstebø mener den som er best forberedt på vær, føre og vinter har en klar fordel.
Geir Hågen Karlsen ved Stabsskolen sier det har vært en våt høst. Det gjør at krigen nå blir utkjempet i et område med mye gjørme. Det gjør det vanskelig å få en fordel eller angripe effektivt. Det blir lettere når bakken fryser i kulda. Men da får soldatene en utfordring med at det blir både kaldt og mørkt, sier han.
Karlsen tror at russerne vil være forberedt. Selv om de sliter med å få forsyninger. Dette er folk som er vant til å ha det tøft, mener han.
– Jeg tror nok russerne satser på å grave seg ned og holde på områder de har tatt kontroll, sier Karlsen. Han tror Russland vil ofre det de må for at det skal bli slik.