Verden

Kina gjør seg klare for å åpne på tross av korona

Kina endrer måten landet forholder seg til koronasmitte. Svært mange kinesere kan bli smittet på kort tid, ifølge eksperter.

Det har vært flere store protester i Kina de siste ukene. Folk har protestert mot de svært strenge reglene som er ment å hindre smitte med koronaviruset.

Byer med millioner av innbyggere er blitt stengt ned i mange dager fordi noen få personer er smittet. Noen ganger har det vart i måneder. Folk er stengt inne på fabrikker. Det har ført til at folk har rømt fra områdene der de er stengt inne.

Nå sier myndighetene at det skal gjelde andre regler. Det ble kjent onsdag. De nye reglene skal gjelde for hele landet, og de blir mindre strenge enn de gamle reglene. Flere store byer har allerede endret reglene.

Det blir blant annet mindre strenge regler for å teste seg. Folk som er smittet skal få lov til å isolere seg hjemme hvis de er uten symptomer eller bare er litt syke.

Kina har hatt et mål om å ha null smitte med korona. Mange innbyggere i landet har de siste årene vært redde for å bli smittet. De er blitt fortalt av myndighetene at det kan være farlig for dem. Og det er de samme myndighetene som nå endrer reglene.

Statlige medier har begynt å skrive at de fleste i Kina må regne med at de vil bli smittet når reglene blir mindre og mindre strenge.

Denne grafikken viser hvor mange tester som viser spor av korona-smitte i Kina. Den strekker seg fra testene startet til nå. Den regner gjennomsnittet for de sju siste dagene.

Feng Zijian er en tidligere leder i den nasjonale helsekommisjonen i Kina. Han sa torsdag at mellom 80 prosent og 90 prosent av alle kinesere kommer til å bli smittet før eller senere. Det bor 1,4 milliarder personer i Kina.

– De fleste av oss kommer til å bli smittet én gang. Uansett hva som blir gjort av tiltak og regler. Det sier Feng ifølge medier som blir kontrollert av myndighetene.

Han tror flest kommer til å få korona under den første runden med smitte. Da kan det skje med så mange som rundt 60 prosent av de som kommer i kontakt med viruset. Feng ber også om at det blir laget planer for å hindre at presset på helsevesenet blir for stort.

I byen Beijing merker sykehus allerede nå at de får inn flere smittede personer. Det skjer på samme tid som det er mangel på ansatte. Byen er også hovedstad i Kina.

Der ble reglene endret fra mandag. Noen butikker fikk åpne igjen. Folk slapp å ta en PCR-test for å få reise med tog eller buss til jobb. PCR-test er den mer kompliserte testen etter smitte, som blir analysert av eksperter.

Ifølge kanalen BBC er kapasiteten på sykehus en av de to store utfordringene som myndighetene i Kina må finne et svar på.

Stephen McDonell er journalist for BBC i Beijing. Han sier det fortsatt er noen steder som krever en PCR-test som er mindre enn 48 timer gammel. For Kina vil åpne sakte. Nettopp for å unngå at smitte sprer seg for raskt, og at det blir for mye for sykehusene.

Ifølge BBC er det også er en annen stor utfordring. Mange av de eldste i Kina mangler én eller flere doser vaksine. Det gjør dem sårbare når smitten skal kunne spre seg mindre kontrollert. I Vesten ble svært mange vaksinert med vaksiner som skal være mellom 90 prosent og 95 prosent effektive i tiden etter at de er gitt. Kina laget sine egne. Disse er anslått å være rundt 70 prosent effektive. I tillegg er bare rundt 40 prosent av alle over 80 år ferdig vaksinert.

Anthony Fauci har vært sjef for Folkehelse-myndighetene i USA under pandemien. Han har nettopp sluttet i jobben for å bli pensjonist. Fauci har sagt at han mener Kina har gjort en for dårlig jobb med å beskytte de eldre. Han gjentok det da han sluttet, og ga ett råd til land som skal åpne opp etter å ha hatt svært strenge regler.

– Om jeg skal gi ett råd. Så er det veldig enkelt, og det kommer fra flere enn meg. Et stort antall eksperter som har hatt en rolle under dette utbruddet sier det samme. Gjør det du kan for å få vaksinert folk, og gi dem doser med påfyll av en vaksine som virker bra, sa han ifølge kanalen CNBC.

Flere eksperter sier til avisa The Atlantic at de forventer mye mer smitte.

– Det blir mye kanskje og hvis for dem som skal spå noe om hva som vil skje, sier Salim Abdool Karim. Han er ekspert på smitte og epidemier. Han jobber på et senter for AIDS-forskning i Sør-Afrika. Han tror Kina kan unngå en krise. Men da må de sårbare være vaksinert, og sykehusene må være klare.

– Da kan de komme seg gjennom dette uten at svært mange dør, sier Yanzhong Huang. Han forsker på global helse.

– Men det er umulig å unngå at svært mange blir smittet og syke. Ingen kan hindre at det skjer, selv om de er så forsiktige som de kan, sier Huang.

Men korona kan overraske. I januar 2020 var det ventet at viruset var mindre farlig enn SARS, som førte til at 650 personer i Kina og Hongkong døde.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå