Verden

Enige om avtale om naturen

Avtalen skal beskytte verdens land og hav.

Verdens ledere har møttes i Montreal i Canada. Møtet blir kalt COP15. De har møttes for å snakke om naturen. Verdens-organisasjonen FN arrangerte møtet.

Forhandlingene har foregått i fire år. Målet med møtet var å endelig komme fram til en avtale. Mandag kom de fram til en avtale. Avtalen skal beskytte verdens land og hav fram til 2030.

– Dette er en god julegave til klodens barn. I dag står verden sammen om å snu tapet av natur, sier Espen Barth Eide. Eide er minister for klima og miljø.

Det har vært flere uenigheter gjennom forhandlingene. Særlig når det kom til utviklings-landene sine krav om økonomisk støtte. Finansieringen skal redde biologisk mangfold i landene.

– Avtalen er ikke perfekt, men den er et stort skritt. Vi vet at den vil skjerpes fremover.

I avtalen oppfordres verdens rike land til å bidra med penger til fondet. Norge har blant annet lovet 120 millioner kroner for å starte den nye avtalen. Landene oppfordres til å gi et beløp hvert år.

– 193 land har klart å bli enige om tiltak for å snu tapet av natur. Det er både stort og nødvendig, sier Karoline Andaur. Hun er general-sekeretær i Verdens naturfond (WWF).


Siste utgave

På forsiden nå