Verden

Derfor frykter Moldova krig

Fredag er det nøyaktig ett år siden Russland angrep Ukraina. Ett år senere er det frykt for at også Moldova skal bli angrepet.

Myndighetene i Moldova har de siste ukene anklaget Russland for å ha planer om å ta makta i landet. Russland har fra før hatt soldater i regionen Transnistria siden 1992.

Store deler av verden sier regionen er en del av Moldova. Men lederne i regionen vil heller bli uavhengig eller en del av Russland. I 2012 ble Russland og Moldova enige om en avtale. Der anerkjente Russland at regionen var en del av Moldova.

Men tirsdag sa Vladimir Putin at avtalen er over, ifølge nyhetsbyrået Reuters. Putin er president i Russland.

Putin sa avtalen ble brutt for «å sikre de nasjonale interessene til Russland nå som det skjer så store endringer i internasjonale forhold og politikk».

Moldova byttet regjering sist uke. Den nye statsministeren Dorin Recean har gjentatt at de heller vil samarbeide med Vesten enn med Russland. Og at han vil jobbe for et Transnistria uten soldater. Og da mener Recean at han vil ha de russiske soldatene ut av Moldova.

Bildet er et kart som viser Moldova i lyseblått. Transnistria i rødt er også en del av landet. Men regionen har lenge ment at de vil være et eget land. I flere tiår har det vært russiske soldater der, selv om Moldova vil ha dem bort.

Mandag advarte Dmitrij Peskov om den planen. Han er talsperson for Putin. Ifølge Peskov kunne en slik plan føre til mer uro i regionen.

– Vi har et ganske dårlig forhold til Moldova nå. Lederne i landet har mye fokus på alt de kan gjøre mot Russland, sa Peskov ifølge Reuters.

Torsdag sa utenriksdepartementet i Russland at Ukraina hadde planer om å angripe Transnistria. Og at de ville kle ut ukrainske soldater slik at de så ut som russiske soldater. Det meldte det statlige nyhetsbyrået Tass.

Målet for et slik angrep er uklart. Men etter advarselen advarte Igor Dodon om at Ukraina bør la være å gjøre dette. Han ba dem heller fokusere på sine problemer. Dodon var president i Moldova fra 2016 til 2020.

I flere filmer på hans egen konto på Twitter snakket han torsdag om temaet. Blant annet anklaget han president Maia Sandu for å være i ferd med å få krigen til å spre seg videre til Moldova.

Lederne i Moldova nekter for at Ukraina har en plan om å angripe dem.

Dodon har lenge ønsket at Moldova skal få et nærere forhold til Russland. Sandu ønsker at landet skal få et nærere forhold til vestlige land. Det samme gjør Recean.

Det siste året har det vært mange demonstrasjoner mot regjeringen. Flere av dem har blitt ledet av Ilan Shor. Han er både forretningsmann og politiker i Moldova. Og ifølge amerikansk etterretning skal han jobbe for at Moldova skal vende seg mot Russland igjen. Det skrev avisa Washington Post i fjor høst.

Shor er også på en liste over folk som blir straffet økonomisk av USA og Storbritannia. Årsaken er at han har et nært forhold til lederne i Russland. Denne uka har myndighetene i Moldova bedt om at han blir straffet av land i Den europeiske unionen også.

---

Moldova

  • Moldova har grense til Romania og Ukraina.
  • Den siste uka har både Ukraina og Russland sagt at den andre parten har planer om å angripe Moldova.
  • Ifølge meldinger er det størst sjans for at angrep vil skje i regionen Transnistria. Dette er et område som styrer seg selv som et eget land.

---Siste utgave

På forsiden nå