Verden

Europeiske land kjøper stadig mer våpen

Europeiske land har kjøpt flere våpen de siste årene.

Europeiske lands import av kraftige våpen har nesten doblet seg siden 2018. Det viser en oversikt fra instituttet Sipri. Resten av verdens land har importert 5,1 prosent mindre i samme periode.

India har kjøpt mest våpen de siste fem årene. Etterfulgt av Saudi-Arabia og Qatar, viser Sipris oversikt.

Storbritannia topper lista over europeiske importører. De ligger på en 13. plass i verden. Ukraina er på 14. plass, og Norge på 15. plass. Dette er i perioden fra 2018 til 2022.

Norge har kjøpt amerikanske kampfly. Det bidrar strekt til plasseringen på lista. USA eksporterer mest våpen i verden. De har solgt mer våpen de siste årene.

Mens Russland har solgt mindre. India kjøpte mest våpen fra Russland, etterfulgt av Kina og Egypt.

– Invasjonen av Ukraina kommer nok til å gjøre at Russland eksporterer mindre våpen, sier Siemon T. Wezeman. Han er forsker hos Sipri.

Wezeman sier det er fordi Russland må prioritere våpen til egne styrker. Etterspørselen fra andre land vil fortsatt være lav, sier han. Mange land har sanksjoner mot Russland. USA og deres allierte ber land om å ikke kjøpe russiske våpen.

Frankrike har også eksportert flere våpen. Det har økt med 44 prosent de siste fem årene. Mesteparten gikk til Asia og Midtøsten. Det henger sammen med at Russland selger mindre, sier Wezeman.

– Frankrike tar en større andel av det globale markedet. Blant annet India.

Kina, Tyskland, Italia og Storbritannia er de neste på lista som eksporterer våpen. Mens norge ligger på en 22. plass.

Russlands invasjon av Ukraina har gjort at mange europeiske land har kjøpt mer våpen. Utviklingen begynte allerede i 2014. Da tok Russland over Krim-halvøya.

– Det tyder på at landene ser militærmakt som det viktigste svaret på trusselen i Europa, sier Wezeman.

Qatar importerte mest av alle i 2022, etterfulgt av India. Ukraina kom på tredjeplass.

Siste utgave

På forsiden nå