James Webb-teleskopet tar bilder av verdensrommet. I fjor sommer fikk vi se de første bildene. Nå har teleskopet oppdaget noe nytt. De fire fjerneste galaksene som noen gang er sett.
Den ene galaksen er laget rundt 320 millioner år etter Big Bang. Det skriver astronomer om i studier i tidsskriftet Nature Astronomy.
Teleskopet har hjulpet til med å forske på verdensrommet. Det har oppdaget mye nytt. Teleskopet gjør det mulig å se lenger inn i fjerne området i universet. Det betyr faktisk at det ser tilbake i tid.
[ Bruker bilder fra verdensrommet for å se fortiden ]
Mange har hatt store forventninger til det nye teleskopet. Det gir skarpere bilder enn det gamle Hubble-teleskopet. Instrumentene i teleskopet har en egen evne til å oppdage det infrarøde lyset. Slik kan det raskt oppdage flere galakser som aldri tidligere er sett.
Det kan endre hvordan astronomer forstår det tidlige universet.
Astronomer har oppdaget de fire fjerneste galaksene som noen gang er observert. Det skriver de i Nature Astronomy. Galaksene skal være fra 300 til 500 millioner år etter Big Bang.
Big Bang var for mer enn 13 milliarder år siden. Galaksene er fra en periode da de første stjernene antas å ha dukket opp. Stephane Charlot er forsker, og har vært med å skrive studiene.
Den fjerneste galaksen ble laget 320 millioner år etter Big Bang, sier han til nyhetsbyrået AFP.
– Det er den største avstanden som noen gang er observert av astronomer, forteller han.
En galakse er et system av blant annet stjerner, gass og støv. Det holdes samlet av tyngdekrefter. De varierer i størrelse. De kan inneholde fra noen få millioner til mange milliarder stjerner.
Webb-teleskopet har observert mulige galakser enda nærmere Big Bang. Men de har ennå ikke blitt bekreftet.