Verden

Kaos for migranter på grensa til USA

Migrantene ønsker å komme inn i USA. Reglene endrer seg denne uka.

Titusenvis av migranter har samlet seg. De står flere steder i Mexico, tvers over grensa. De ønsker å komme inn i USA. Mange av dem er usikre på når eller hvordan.

Under korona kom det nye regler for asylsøkere i USA. En regel ble kalt «Title 42». Den skulle hindre at folk med korona kom inn i USA.

I praksis er den blitt brukt til å sende migranter rett tilbake, uten at de har fått søke asyl. Natt til fredag går regelen ut.

USA har sendt titusenvis av sikkerhetsstyrker til grensa mot Mexico.

Det har kommet en ny regel i vente på at Title 42 skal gå ut. Regelen antar at de fleste migranter ikke har rett på asyl. Hvis de har reist gjennom andre land, uten å søke beskyttelse der. Eller om de ikke har brukt lovlige måter å ta seg inn i USA.

Rundt 24.000 grensevakter har blitt sendt på jobb. 1.100 mennesker skal også behandle asylsøknader. Mange soldater skal også til grensa.

Den nye regelen vil medføre strengere konsekvenser. Den vil gå utover migranter som tar seg ulovlig inn i USA. Det opplyser Alejandro Mayorkas. Han er innenriksminister.

De kan bli sendt ut av USA om de ikke oppfyller kravene for asyl. De kan også bli utestengt fra landet i fem år.

Folk kan få lovlig innreise om de søker på nett gjennom en statlig app. De må også ha en sponsor. Bakgrunnen deres blir sjekket, og må bli godkjent.

Det står en høy vegg i San Diego i California i USA. Den skiller byen fra Tijuana i Mexico. Her har hundrevis av migranter tatt seg over de siste dagene. De har meldt seg til amerikansk grensepoliti.

– Vi hørte at Title 42 løper ut. Vi fikk høre at etter er det ikke noen mulighet, sier Diana fra Colombia til nyhetsbyrået AP.

Hun reiste hjemmefra for en uke siden sammen med en gruppe. Gruppa består av enslige kvinner og en familie med to småbarn. De fløy først til El Salvador, før de tok seg gjennom Mellom-Amerika og Mexico i buss.

Mange migranter ble anholdt mandag og tirsdag denne uka. Mer enn 10.000 skal ha tatt seg ulovlig inn i USA, forteller Brandon Judd. Han leder en fagforening for grensepolitiet.

Venezuelanske Michel er i den mexicanske grensebyen Ciudad Juarez. Han sier at han er sint og føler seg fanget. Han har prøvd å bruke den nye appen som skal behandle asylsøknader.

– Vi vet ikke hva som skjer. De gjør ting vanskeligere, sier han til AFP. Han har reist fra Sør-Amerika med kona og deres fem år gamle datter.



Siste utgave

På forsiden nå