Verden

Slik blir taket til Notre-Dame bygd opp igjen

For fire år siden brant deler av taket til Notre-Dame. Måten de bygger den opp igjen er på samme måte som da kirken først ble bygd.

15. april 2019 brant deler av taket til den kjente kirken Notre-Dame. Den ligger i Paris i Frankrike. Notre-Dame er en av Paris sine største attraksjoner for turister.

Emmanuel Macron har sagt at kirken skal bli hel igjen innen fem år. Macron er Frankrikes president. Det er et stramt tidsskjema. Særlig når historiske bygg skal lages slik de engang ble bygd.

– Vi vil lage katedralen slik den ble bygd i middelalderen. Det sier Jean-Louis Georgelin. Han er en av dem som har hatt ansvaret med å bygge opp Notre-Dame.

Håndverkere fra flere land jobber med å gjøre kirken ferdig.

– Vi prøver å løse utfordringene på samme måte som de gjorde for 800 år siden, sier snekkeren Peter Henrikson.

Med moderne verktøy ville jobben gått mye raskere. Men målet er å vise respekt til de som bygde kirken.

Fristen for å bli ferdig med kirken er desember 2024. Det betyr at de som bygger også er nødt til å få litt hjelp av moderne verktøy. Blant dem er datamaskiner for å lage tegninger av det som skal bygges.

Og ulikt fra middelalderen blir alt av materialer heist opp av mekaniske biler med kran. Over 1.200 trær er blitt felt for å bruke til å fikse kirken etter brannen.

– Vi har brukt eik, akkurat som den gang. Vi bruker de samme verktøyene. De samme stemjernene og de samme øksene. Vi har kunnskapen. Snart vil taket være på plass. Dette blir en gjenoppståelse, sier Remi Fromont. Han er en av arkitektene som har laget tegningene.

---

Kort om saken

  • 15. april 2019 brant deler av taket til kirken Notre-Dame.
  • Flere håndverkere hjelper til med å bygge kirken opp igjen.
  • De skal gjøre det på samme måte som da kirken først ble bygd.

---

Siste utgave

På forsiden nå