Verden

Fikk militær opplæring i USA før de tok makta

Mange som har tatt makten i landet sitt med makt har en ting til felles. De har fått militær opptrening i USA.

Makten ble nylig kuppet i Niger. Det er det fjerde kuppforsøket siden 1980. En militærgruppe gikk til angrep på de som styrer landet. Gruppen var ikke fornøyd med presidenten.

De ville ta makten. Det blir også kalt for et kupp.

Mange av militærkuppene i Afrika har noe til felles. Offiserene har fått opplæring ved amerikanske Fort Benning. Det har skjedd elleve ganger siden 2008. Det viser en oversikt laget av nettstedet The Intercept.

Brigadegeneral Moussa Salaou Bermou er en av dem. Han var viktig da Nigers president Mohamed Bazoum ble kuppet.

Bermou hadde et møte med generalløytnant Jonathan Braga bare noen uker før kuppet. Braga jobber for den amerikanske hærens spesialstyrker.

De møttes i Agadez i Niger. Der har USA etablert en stor base for fly og droner. Den er viktig i kampen mot militante islamister i Sahel-regionen. Rundt 1.000 amerikanske soldater er stasjonert der.

– Vi har svært lenge hatt et forhold til USA, sa Barmou i et intervju i 2021.

Nå er han med militærjuntaen som styrer Niger. Flere av de andre som var med på kuppet er også trent ved Fort Benning. Det nye navnet på basen er nå Fort Moore. Basen ligger i Georgia i USA.

Flere andre kupp i Vest-Afrika er gjort av offiserer som har fått militær opplæring av USA. De skal stå bak minst ni kuppforsøk i regionen de siste årene, ifølge Nick Turse. Han er gravejournalist.

Mali og Burkina Faso skal ha opplevd tre. Mens det har vært ett i både Mali, Guinea og Gambia. Åtte er forsøkene har vært vellykkede.

Oberst Assimi Goïta ledet et kupp i Mali i 2020. Men han ga fra seg makten etter sterkt internasjonalt press. Noen måneder senere grep han makten igjen. Han erklærte seg selv som president.

Africom er USAs Afrika-kommando. De er ansvarlige for militære forbindelser med 53 afrikanske nasjoner. De mener forsøkene på kupp og opplæringen ikke har noen sammenheng.

– Africom følger ikke aktivt opp personer som har mottatt amerikansk trening etter at treningen er over, sier en talsperson.

USA har heller ingen oversikt over hvem som senere eventuelt er involvert i militærkupp.

– Africom har ingen database med slik informasjon, sier talspersonen.

Informasjon om dette er lett tilgjengelig. Tusenvis av latinamerikanske soldater har fått opplæring av USA. Det het da School of Americas. Flere av dem ble diktatorer i sine hjemland.

Blant annet to av de mest beryktede diktatorene i Honduras. De het Juan Melgar Castro og Policarpo Paz Garcia. Det samme gjelder flere asiatiske offiserer.

School og Americas ble nedlagt i 2000. Men virksomheten fortsatte ved Fort Benning.


Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå