Resultatene fra valget i Zimbabwe kom lørdag kveld. De kom to dager tidligere enn ventet. President Emmerson Mnangagwa fikk 52,6 prosent av stemmene, ifølge valgkommisjonen.
Mens Nelson Chamisa fikk 44 prosent av stemmene. Chamisa anklager presidenten for å ha jukset med stemmene. Partiet Citizens Coalition for Change (CCC) vil ikke akseptere resultatet. De mener det må bli sjekket ordentlig først. Chamisa leder partiet CCC.
Nå mener to menn at de vant valget i Zimbabwe. Folk er bekymret for uro i landet.
– Vi har vunnet dette valget. Vi er lederne. Vi er også overrasket over hvorfor Mnangagwa ble erklært leder, sa Chamisa på en pressekonferanse søndag.
Mnangagwa sier påstandene om juks er usanne. Valget ble gjennomført med rettferdighet, sa han på en pressekonferanse.
Emmerson Mnangagwa leder partiet Zanu-PF. Partiet har fått kritikk fra grupper som jobber med rettigheter. Partiet bruker politiet og domstolene til å trakassere det andre partiet, påstår gruppene.
Demonstrasjonene til partiet CCC har blitt brutt opp av politiet tidligere. Det sa Chamisa i et intervju med nyhetsbyrået AP før valget. Støttespillerne til partiet ble truet med vold av politiet, påsto Chamisa.
Selve valgdagen var også problematisk. Avstemmingen ble forlenget med en dag. Det var for få stemmesedler. Folk sov ved valglokalene for å være sikker på at de fikk stemme.
Mnangagwa og Zanu-PF har allerede hatt makten i 43 år. Zimbabwe har en historie med voldelige valg. Særlig under Robert Mugabe. Han hadde makten i 37 år.
Mens Mugabe styrte landet, innførte USA og EU sanksjoner mot Zimbabwe. De mente at landet brøt med menneske-rettighetene.
Det var et statskupp i 2017. Da måtte Mugabe slutte som president. Da kom Mnangagwa inn som president. Han hadde tidligere vært visepresident.
Kuppet var populært. Mnangagwa lovet frihet og velstand. Men kritikere mener han har blitt lik den tidligere presidenten. Mnangagwa var tidligere geriljasoldat. Han blir også kalt for «krokodillen».
Det er uklart om CCC kommer til å ta valgresultatet til retten. Dommerne pleier å være enige med partiet som er i regjering, ifølge nyhetsbyrået Reuters. Chamisa utfordret valgtapet i 2018. Men de ble avvist av domstolen.
Politiet satt på vakt utenfor det nasjonale valgsenteret. De ventet med vannkanoner før valgresultatet ble kunngjort. Det var i tilfelle det ble uro. Seks demonstranter ble drept av soldater under forrige valg.