Verden

Folk tilbake i nedbrent by på Hawaii

Store deler av byen har brent helt ned. Mange ønsker å ta farvel med hjemmene sine.

En skogbrannen startet på Hawaii 8. august. Store deler av byen Lahaina ble lagt i ruiner. Minst 97 mennesker døde i brannen.

Lahaina er den største byen på øya Maui på Hawaii.

Først nå drar folk tilbake til byen. De har ventet i sju uker. Nå tillot myndighetene at de første får drar tilbake. De drar tilbake til et sted nord i byen. Men de må fortsatt tenke på sikkerheten.

Folk får bare være der mellom klokka 08 og 16.

De som bor i byen måtte flykte for livet fra flammene. Mange prøvde å flykte med bil. Det ble kø. Flere ble tatt av flammene i bilen. Noen overlevde ved å hoppe i sjøen.

Jes Claydon er én av de overlevende. Hun har oppdratt tre barn i en leilighet i byen. Nå er nesten ingenting er igjen av hjemmet.

Hun håper hun kan få se ruinene. Slik at hun kan lete etter små minner som kan ligge igjen.

– Jeg vil ha friheten til å bare være der, sier Claydon.

Myndighetene har delt byen inn i 17 soner. Sone 1C er langs Kaniau Road. Det ligger nord i Lahaina. Det er det første området som har åpnet. Men det er fortsatt strenge regler.

Myndighetene frykter fortsatt giftig aske. Men flere ønsker å lete etter ting som kan ha overlevd branner. Slik som smykker eller bilder. Mange ønsker å ta farvel med hjemmene sine.

– Noen ønsker bare å ta et kort farvel i ruinene av husene sine. Andre vil andre ønske å bruke flere timer, sier Josh Green. Han er guvernør.

Folk som har sluppet inn i områdene får hjelp. Både fra myndigheter og frivillige organisasjoner. De tilbyr vann, masker og klær som beskytter dem. De får også tilbud om helsehjelp. Både medisinsk og psykisk.

Skogbrannen på Hawaii har svært dødelig. Det er den dødeligste i USA på et århundre.
Siste utgave

På forsiden nå