Verden

Kampen om å bli best på kunstig intelligens

Vil du jobbe med kunstig intelligens? Da kan EU være spesielt interessert i deg.

Intelligens er vår evne til å oppfatte, tenke og løse problemer. Men teknologien kan i stor grad gjøre det for oss.

EU vil bli ledende i verden på kunstig intelligens (KI). En teknologi som skal føre industri, offentlig sektor og bedrifter framover.

EU har lagt en plan

– Det globale kappløpet innen KI er langt fra over, sier Henna Virkkunen i en pressemelding. Hun er EU-kommissær.

EU har kommet med en plan. Unionen vil bruke milliarder av kroner på KI i hele Europa, skriver NTB. EU vil ha egne KI-fabrikker, og 13 fabrikker er allerede på gang. EU ønsker også å utdanne flere europeere innen KI. I tillegg vil EU trekke til seg personer som kan KI.

Hvem er best på KI?

Men flere tenker som EU. Kina og USA er to land som er gode på KI. De er suverent ledende på KI i verden, ifølge NUPI-forsker Hans Jørgen Gåsemyr. Han skrev en kronikk om teknologi i avisa Dagens Næringsliv.

I januar snudde en ny KI-tjeneste fra Kina opp ned på børsene. Flere store selskaper fra USA tapte verdi etter at kinesiske DeepSeek utfordret dem. Folk ble mer interessert i DeepSeek enn ChatGPT fra USA.

President Donald Trump i USA hadde noe å si til egen KI-næring. Han håpte at DeepSeek ble en vekker for dem, slik at de framover passer nøye på å vinne.

KI skaper bekymring

KI kan kanskje virke fjernt for noen. Men teknologien kan brukes på svært mange områder. Du kan forenkle tekst og få svar på spørsmål. KI kan gjøre næringsliv og arbeidsliv mer effektivt.

I tillegg kan KI være til god hjelp innen helse. Teknologien kan for eksempel hjelpe til med å oppdage kreft. En ny studie viser at KI kan finne ut hvilke kvinner som har økt risiko for å få kreft i brystene. Det skrev Folkehelseinstituttet i januar.

KI er ikke bare nyttig. Den skaper også bekymring og frykt. Også kriminelle bruker KI, noe som byrået Europol nylig advarte om.

– Dette er et kappløp mellom de som utnytter teknologi for å begå forbrytelser, og de som bruker den for å bekjempe dem. Det sa sjef Catherine De Bolle i mars.