Kultur

Flytter ikke vikingskipene

Vikingskipene blir ikke flyttet fra museet på Bygdøy i Oslo. Skipene vil ikke tåle det, mener en internasjonal gruppe.

Flere har ønsket å flytte vikingskipene fra Bygdøy i Oslo til Bjørvika. Der kunne det lages et nytt, flott museum. Men andre har ment at skipene ikke vil tåle å flyttes på. En internasjonal gruppe har sett på saken. Torsdag kom rapporten. Gruppa sier at det er for stor risiko. Skipene kan bli ødelagt.

Nå sier kunnskapsminister Kristin Halvorsen at det ikke blir noen flytting.

– Diskusjonen om en flytting av vikingskipene er nå klart over. Den internasjonale gruppa med eksperter har gitt meg klare råd om at viking-samlingen ikke vil tåle en flytting, sier Halvorsen, ifølge nyhetsbyrået NTB.

Krangelen har holdt på i 13 år. Kulturhistorisk museum har ønsket et nytt museum rett ved operaen i Bjørvika. Det ønsket også stortings-representantene fra Oslo, Oslo bystyre og Oslo Arbeiderparti.

Riksantikvaren mener derimot at Vikingskiphuset på Bygdøy og skipene hører sammen. Kon-Tiki Museet på Bygdøy «truet» med å flytte til Larvik i Vestfold. Det ville de gjøre hvis vikingskipene ble flyttet.

Kunnskapsministeren vil nå se på om de kan gi mer penger til å sikre skattene. Det gjelder spesielt sledene og vognene fra skipet Oseberg.

Universitetet i Oslo jobber med å ta vare på funnene.

– Universitetet har allerede gitt ekstra penger for å stanse at vikingskipene brytes ned, sier Ole Petter Ottersen. Han er rektor ved universitetet.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå