Mening
Bildet viser et skilt der det står: Lukket på grunn av glede

Da vi fikk friheten tilbake

Det er 75 år siden andre verdenskrig var slutt. Folk i hele verden kunne bevege seg fritt igjen. Følelsen av fred må ha vært helt fantastisk.

Det er 75 år siden andre verdenskrig var slutt. Folk i hele verden kunne bevege seg fritt igjen. Over fem år med krig, harde kår, død og nød var over. Følelsen av fred må ha vært helt fantastisk.

Det er få igjen som har opplevd og husker krigen. De er blant de eldste i samfunnet vårt. Korona-viruset gjorde dette enda tydeligere. Viruset er spesielt farlig for gamle. Når de dør, blir viktig informasjon borte. Deres erfaringer er også verdifulle for oss i framtida.


Derfor snakker Klar Tale om krigen med eldre mennesker i familie eller omkrets. Vi synes det er viktig å bringe deres historie videre. Det må gjøres før det blir for sent. I ukens utgave av avisa kan du lese hvordan krigsårene var for Gerd Tvinnereim, Tøren Westerheim Fiveland og Gudrun Kahrs.

Det blir ingenting av den planlagte feiringen av 75-årsjubileet. Det ville vært for farlig for de eldre. Mange av dem skulle vært med på feiringen rundt omkring i landet.

«Lukket av glede» sto det på noen butikk-dører da freden kom i 1945. Nå er mye stengt som følge av koronaen. Jeg håper vi snart kan åpne alt igjen. Det er også verdt en feiring. Da får vi friheten vår tilbake igjen.

Du vil kunne lese lengre versjoner av fortellinger fra krigsårene på klartale.no fra fredag 8. mai.

Mer fra Mening

Siste utgave

På forsiden nå