Mening

Dagbok: Ett år etter nedstengingen

12. mars i 2020 stengte Norge ned. Ett år etter venter vi inne i karantene.

12. mars 2020: Alt skjedde så fort. Alvorlige fjes på pressekonferansen. Folk som dro hjem fra jobb, bærende på skjermer til datamaskinen. Tomme gater. Stengte skolebygg. Og elever som leste og lærte matte hjemme ved kjøkkenbordet. Mørke kontorer. Gapende butikkhyller. Redde folk overalt. Det var førstemann til håndspriten. Og til munnbindet, om du fikk tak i.

12. mars 2021: Skyhøye smittetall. Nesten alle butikker i Oslo stengt. I resten av landet stenger by etter by ned. Det muterte viruset sprer seg raskt. De snillere tiltakene virker dårlig.

Bunken med rene munnbind ligger klar. Men vi må holde oss inne. Vi er i karantene. Vi har hjemmeskole, sammen med flere tusen elever i hele Norge. Kanskje kommer den magiske telefonen i dag: Negativ eller positiv korona-test? Kanskje må vi snakke med smittesporings-teamet igjen. Da blir det noen nærkontakter som også må holde seg hjemme.

365 dager har gått siden det vi kaller korona-dagen. Den dagen viruset endret så mye i Norge. Siden da har vi hatt mange håp og drømmer. De fleste om at dette snart vil være over. Men ett år etter er hverdagen verre enn i 2020. For svært mange.

632 personer er døde av korona-viruset i Norge så langt. I verden har 2,6 millioner mennesker mistet livet av sykdommen. Det er et enormt tall. Og flere vil dø i tiden som kommer.

Vaksinekøen i Norge er lang. Vaksinene er forsinket. AstraZeneca-vaksinene er stanset midlertidig. Kanskje kan bivirkningene være dødelige eller svært alvorlige. Det setter oss tilbake og kan få følger for sommeren.

Ensomhet er en annen alvorlig følge av korona. Vi har ikke tall på hvor mange som sitter alene for å hindre smitte eller å bli smittet. Men vi vet at det er mange. Og de finnes i alle aldere. De har det vondt.

Så hva gjør vi nå? Vi vasker hendene. Vi holder avstand. Vi følger reglene. Vi følger med på tallene på smittede. Og vi krysser fingrene, mens vi forsøker å være tålmodige. Og venter på telefon.

Ett år med korona som en del av livene våre, merkes godt. Men vi er på langt nær ferdige ennå. Det ble brått veldig langt igjen til slutten.

Mer fra Mening

På forsiden nå