Klar mening

– Bli med på tur i nærmiljøet

Har du fått en ny nabo fra et annet land? Ta dem med på tur!

Dette er et debattinnlegg. Meningene er skribentens egne. Din klare mening kan sendes inn her.

Et av mine største ønsker for 2023 er at enda flere blir med ut på tur. Jeg mener at alle kan finne noe vi liker å holde på med, ute i naturen. Det gjelder om du er voksen, barn eller ungdom. Alle kan være med, med mye eller lite erfaring. Uansett hvilken fysisk form eller funksjonsevne du har. Du kan være med uten at du trenger planlegge eller ha mye utstyr. Og det trenger ikke koste mye.

I Den Norske Turistforening (DNT) tar vi på alvor ansvaret vi har for å inspirere og invitere flere med i friluftslivet. Vi vil ha folk med på tur! Det betyr at vi tenker nøye gjennom hva slags turer vi skal arrangere. Eller om vi må gjøre noe med hyttene våre for at flere skal kunne bruke dem. Vi tenker også på hva vi kan gjøre for å skape et større mangfold i DNT. Vi har ikke alle svarene, men vi jobber med det hver dag. Derfor satser vi også stadig mer på friluftsliv og naturopplevelser i det vi kaller “nærnaturen”. Det er de omgivelsene som er rundt der vi bor og som er lette å komme seg til.

Søndag 5. februar er det Kom deg ut-dagen. Det er Norges største turdag med over 160 gratis arrangementer. Disse er godt spredt utover i landet. Denne dagen kan du bli bedre kjent med din nærnatur. Ta med barna, naboen eller venners barn og bli med! Og passer ikke Kom deg ut-dagen akkurat for deg, kan du undersøke hva slags turer du kan være med på hos DNT der du bor.

Her skal du få tre grunner til at du burde bli bedre kjent med naturen der du bor.

1: Bedre helse, trivsel og mestring for alle

Friluftslivet byr på fysisk aktivitet. Dette er bra for kroppen. Men friluftsliv byr også på avkobling og naturopplevelser for livet. Alt dette virker positivt på oss mennesker. Nylig kunne vi lese om forskning som viste at vi etter kort tid i naturen kan merke at vi blir mindre stresset. Barn leker dessverre stadig mindre ute. De trenger akkurat som oss voksne å finne på varierte aktiviteter som kan lokke oss ut. Mye av det vi kan finne på ute er rett og slett morsomt for alle!

Ta kontakt med ditt lokale turlag eller DNT-forening. De kan hjelpe de deg å finne turer og aktiviteter som du kan være med på!

2: Det er bra for lommeboka

Mange har lite penger. Andre har mindre penger enn før. Da blir det også mindre penger til aktiviteter og reiser på fritiden. Det får oss til å tenke litt nytt. Selv om økonomien blir strammere, kan vi fortsatt reise og oppleve. Prisen avhenger av hva vi legger opp til. Det trenger ikke koste noe å spise middagen utendørs på en vanlig hverdag. Det samme gjelder for å dra på aketur eller skape en eventyrstund rundt et bål. Starter du turen hjemme, kan man også få til telttur eller besøk til en DNT-hytte uten å bruke mye penger. Husk at barn overnatter gratis eller billigere på selv- og ubetjente DNT-hytter.

3: Opplevelser av ro i en urolig tid

Mange kjenner nok på at vi lever i en usikker tid. Det er samtidig lite som er bedre enn naturen når det gjelder å koble av. Det kan skape en følelse av ro dersom verden føles vanskelig og omgivelsene krevende. Det kan vi trenge alle sammen. Det kan også gi sårt tiltrengt kvalitetstid med familie eller venner.

En del av oss vil få en ny nabo fra Ukraina eller et annet sted i året som kommer. Jeg håper at vi alle blir gode på å inkludere andre i friluftslivet. Det kan også være en nabo som er ensom, bekjente som trenger litt inspirasjon til å komme seg ut eller en nabofamilie som vil på tur sammen med andre. God tur!Siste utgave

På forsiden nå