Klar mening

– Gi bedre muligheter for innvandrere med høyere utdanning

Norge trenger mer faglært arbeidskraft. Og de har store utfordringer med å skaffe det. Vi bør finne bedre løsninger så prosessen blir lettere.

Dette er et debattinnlegg. Meningene er skribentens egne. Din klare mening kan sendes inn her.

Nå for tiden skjer det mye i vår verden. Derfor blir Norge bedre kjent for mennesker fra ulike deler av verden.

Naturkatastrofer, kriger og energikrisen. Alle disse problemene presser folk til å forlate hjemlandene sine.

Norge gir mennesker gode muligheter til å starte et nytt liv. Spesielt det siste året har Norge tatt imot flere innvandrere.

Introduksjons-programmet er det første steget for flyktninger til å bli introdusert til det norske samfunnet. Tidligere varte introduksjons-programmet opptil tre år, uavhengig av flyktningens utdanning. Men introduksjons-programmet ble endret i 2021.

Nå har de med høyere utdanning bare seks måneder på å komme seg til B2 nivå i norsk.

Under introduksjons-programmet får alle støtte fra kommunen de er bosatt i. På samme tid bør de få bekreftet utdanningen sin.

For de fleste er det en lang prosess som tar mer enn seks måneder. De må få godkjent alle papirene sine fra NOKUT. Innvandrere som kommer til Norge, ønsker å jobbe med samme fag som de hadde i hjemlandet sitt.

Vi må derfor søke på godkjenning på NOKUT sine nettsider. Det er et langt skjema å fylle ut, med beskrivelse av vår utdanning og jobberfaring. I tillegg bør vi oversette dokumentasjon til norsk gjennom et oversettelses-byrå og betale dette.

De som ikke får godkjent, må omskolere seg eller bytte yrke. Det er en stor utfordring.

Hvordan kan staten finne en løsning på denne situasjonen som påvirker mange? Både innvandrere og det norske samfunnet?

Norge trenger mer faglært arbeidskraft. Og de har store utfordringer med å skaffe det. Systemet i Norge bidrar ikke til å knytte kontakter mellom arbeidsgiver og arbeidstaker.

Vi bør finne bedre løsninger så prosessen blir lettere.

Vi er enige i at Norge vil og bør gi bedre muligheter for oss med høyere utdanning fra utlandet. Derfor mener vi at de bør jobbe mer for å finne lettere og bedre løsninger for denne gruppen.

Siste utgave

På forsiden nå