Klar mening

– Jeg kunne ikke snakke eller spørre om hjelp

Det er vanskelig å lære et nytt språk når du er voksen.

Dette er et debattinnlegg. Meningene er skribentens egne. Din klare mening kan sendes inn her.

Hvordan er det å lære et nytt språk når du er voksen?

Det er vanskelig. Jeg skal forklare.

Fra første dag i mitt liv har jeg lært noe. I begynnelsen lærte jeg å stå, å sitte og å spise. Dette er ting jeg ikke tenker over når jeg gjør dem nå. Slik var det ikke alltid. I begynnelsen falt jeg ofte og gråt.

Nå er likedan med et nytt språk. Jeg flyttet til Norge for ett år siden. Jeg kunne ikke snakke eller spørre om hjelp. Da begynte jeg å lære norsk.

Alt jeg visste om norsk var at det lignet på tysk og var vanskelig å forstå. Jeg innså at det ville bli vanskelig, men jeg håpet det ville bli spennende.

Jeg begynte med grunnleggende ting som emnenavn og de vanligste verbene som jeg kunne sette sammen til setninger. Da vi bodde på hotell, snakket jeg med kokker og servitører. De var veldig snille og tålmodige med oss og feilene mine.

Etter hvert begynte jeg på voksenopplæring. Der forsto jeg hvor mange feil jeg hadde gjort mens jeg prøvde å lære meg norsk selv.

Selv om det har hjulpet meg mye, vet jeg at det bare er begynnelsen. Om sommeren hadde vi ferie og jeg fortsatte å lære på egen hånd med bøker. Det går fremover. Jeg ble kjent med nye mennesker og de hjelper meg når jeg er redd for å si eller ta feil.

Hvordan er det å lære et nytt språk når du er voksen?

Vanskelig, men det er mulig om du jobber hardt.

Du bør ikke tenke at noen andre kan gjøre det for deg. Noen ganger har jeg vurdert å kaste alt, men jeg kan ikke gi opp.

Mer fra Klar mening

Siste utgave

På forsiden nå