Klar mening

– Jeg lærte norsk mest på egen hånd

– For kort tid siden satt jeg på T-banen. Der satt også to norske tenåringer. De snakket om utlendinger som ikke kan norsk, skriver greske Michail Papadopoulos.

Dette er et debattinnlegg. Meningene er skribentens egne. Din klare mening kan sendes inn her.

For kort tid siden satt jeg på T-banen. Der satt også to norske tenåringer. De snakket om utlendinger som ikke kan norsk.

Plutselig ble jeg dratt inn i samtalen deres. Jeg forklarte at det er vanskelig å lære språket. Spesielt med begrensede ressurser og behovet for å bruke engelsk i mange jobber.

Jeg nevnte også en forsknings-artikkel. Den sa at du må høre og si et ord minst ti ganger for å huske det. Det skjer sjelden.

Jeg delte disse tankene med dem. Så avsluttet jeg samtalen med spørsmålet: Hvem er ansvarlig for situasjonen?

Jeg heter Michail Papadopoulos, eller bare Mikael. Og jeg kommer fra en landsby kjent som Ilia i Hellas. For 2,5 år siden flyttet jeg til Norge. Her jobber jeg som kelner.

Jeg synes egentlig ikke det har vært så vanskelig å lære norsk. For norsk har mange låneord fra gresk og latinsk.

Men jeg synes det er frustrerende å selv måtte betale for å lære et nytt språk. I mitt land er voksenopplæring gratis. Jeg valgte å lære norsk mest på egen hånd.

Det beste er å snakke bare norsk når du er på jobb. Og ikke blande inn andre språk. Jeg spurte tenåringene på T-banen hvem som er ansvarlig for at innvandrere lærer norsk. Selv mener jeg staten eller samfunnet.

I Hellas er det ikke så vanlig å prate engelsk eller andre språk. Du må kunne gresk på minst B1-nivå for å kunne jobbe.

Det er samtidig en fordel. Du blir flinkere i språket på kort tid.

Mer fra Klar mening

Siste utgave

På forsiden nå