Dette er et debattinnlegg. Meningene er skribentens egne. Din klare mening kan sendes inn her.
Mange som får slag, trenger behandling av logoped etterpå. Likevel har bare sju prosent fått behandling hos logoped tre måneder etter slaget. Det viser en ny rapport fra Norsk hjerneslagregister (NHR). Det er til tross for at opp mot 30 prosent kan få afasi – språkforstyrrelser – etter slag.
En logoped hjelper dem som har ulike problemer med kommunikasjon.
Mange av de som har hatt slag, får andre problemer samtidig. Det kan være problemer med tale, lesing, skriving eller med å svelge.
Afasiforbundets årlige undersøkelser har vist at det er for få logopeder. Nå er forbundet blitt en del av LHL. De har også dokumentert problemet med for få logopeder. I februar la Riksrevisjonen fram sin rapport om rehabilitering. Igjen ble logopedkrisen dokumentert.
Slik kompetanse er tilgjengelig i bare 45 prosent av kommunene.
LHL er en brukerorganisasjon for personer med afasi (språkforstyrrelse). LHL jobber og for personer som har hatt hjerneslag.
Mange av disse har afasi eller dysfagi (vansker med å svelge). For disse er hjelp fra logoped avgjørende. Hjerneslag er den vanligste årsaken til at noen får afasi.
Også andre har behov for logoped. Det gjelder for eksempel personer med Parkinson sykdom. Forskning viser at 89 prosent av de med sykdommen vil slite med å kommunisere. Det sier Norges Parkinsonforbund.
Likevel går bare 15 prosent av de som får sykdommen til logoped. Det viser undersøkelser som forbundet har gjort. Også andre grupper har behov for logoped, for eksempel kreftpasienter.
LHL og Norsk Logopedlag har lagt frem flere forslag. Vi vil at flere skal få hjelp av logoped. Vi mener dagens tilbud må bli kartlagt av det offentlige. Dette må følges opp med en konkret plan. Planen må styrke utdanningen og gi flere logopeder.
Det er nødvendig å utdanne flere logopeder. I tillegg trenger vi endringer i loven. Vi vil at alle kommuner må tilby logoped.
Logoped må også bli en beskyttet tittel. Slik er det ikke i dag. Det betyr at studenter eller ufaglærte kan jobbe som logopeder. Da har vi ingen kontroll på kvaliteten i tjenesten. Det truer sikkerheten til pasienter.
Helse- og omsorgsdepartementet skal se på ordningen. Vi ber dem om å gjøre det snarest, slik at logopeder kan bli autorisert.
LHL og Norsk Logopedlag jobber videre for å løse logopedkrisen.