Leder
Bildet viser siden på en båt fra Redningsselskapet.

Norge er avhengig av de frivillige hjelperne

Havner du i trøbbel på sjøen, på tur eller i klatreveggen, får du hjelp. Frivillige er en utrolig viktig del av beredskapen i Norge.

En person kommer seg ikke ned fra fjellet. Røde Kors Hjelpekorps er på vei. En båt har fått motorstopp i skjærgården. Redningsskøyta kom for å hjelpe.

Slike nyhetsmeldinger ser vi hele tida. Noen sliter, noen hjelper. Men hvem er hjelperne?

Når du ikke får i gang motoren på småbåten din, kommer folk fra redningstjenesten. Kapteinen og mannskapet er frivillige. Noen leter etter deg om du går deg bort på fjellet. Ofte er en eller flere grupper fra Røde Kors Hjelpekorps med i letingen. Det kan også være folk fra Norske redningshunder. De kommer, enten det er natt eller dag.

Over hele landet driver organisasjoner ulike former for redningsgrupper. Medlemmene er folk som har redning som hobby. Gruppene finnes over hele Norge. Slik får vi alle en tryggere og bedre opplevelse på sjøen eller på fjellturen.

Uten frivillige stopper Norge, sa kronprins Haakon i 2020. Han har helt rett. Norge er avhengig av en beredskap som baserer seg på at folk stiller opp. De som har redning og hjelp som hobby. Ordningen gjør det mulig å gi folk hjelpen de trenger, uansett hvor de er.

De frivillige hjelperne fortjener en stor takk for den jobben de gjør. De bør også få nok økonomisk tilskudd for å drive den beredskapen de gjør. For det er ingen selvfølge at folk gir bort tid og kunnskap for å redde andre.

Mer fra Leder

På forsiden nå