Leder
Statsminister Erna Solberg holdt tale under mottakelsen for de siste norske styrkene som lørdag kom med fly fra Afghanistan til den militære delen av Gardermoen.
Foto: Fredrik Hagen / NTB

Tok siste fly hjem

Etter 20 år har Norge sendt sine siste folk hjem fra Afghanistan. Var det verdt det?

Taliban har tatt makten i Afghanistan. Vestlige diplomater, folk og militære har forlatt landet. Det siste norske flyet dro fra Afghanistan mandag. Da var det slutt. Var innsatsen til ingen nytte? Det er lett å stille spørsmålet etter det som har skjedd de siste ukene.

I 20 år har Norge hatt soldater i landet. Norge ble med USA til Afghanistan. Det var en del av forsvars-samarbeidet Nato. De kom til Afghanistan etter terror-angrepene i USA 11. september 2001. Siden da har de norske soldatene gjort mye mer enn å krige med Taliban og andre grupperinger.

De har forsøkt å sørge for mer sikkerhet og stabilitet i landet. De har bidratt til at organisasjoner har kunnet jobbe fram demokrati og flere rettigheter for kvinner. De har støttet opp om det politiske systemet og det afghanske styret. Og de har forsøkt å lære opp soldater i Afghanistan til å sikre landet selv.

Ti norske soldater er drept i landet siden 2001. 921 soldater er skadd under oppdrag. Dagbladet-journalist Carsten Thomassen ble drept på jobb i landet i 2008. I det siste har situasjonen i Afghanistan blitt enda farligere for folk.

Taliban tok by etter by. Soldatene til regjeringen forsvant. De vestlige soldatene og arbeiderne fikk for dårlig tid. Evakueringen ble til et komplett kaos. En port skilte til slutt folk fra veien til friheten. De som kom seg innenfor porten, fikk reise. De som ble igjen utenfor, får en helt annen hverdag framover. Folk ble deperate. Noen ga fra seg barna sine til de amerikanske soldatene for å gi dem friheten. Det viser hvor stor frykten er for det som kommer.

De siste dagene har vist hvilken virkelighet som venter afghanerne. I mengden med mennesker på flyplassen sprengte en selvmordsbomber seg. Nesten 200 mennesker ble drept. Terror-gruppa IS sier de er ansvarlig.

Taliban styrer politikken i Afghanistan nå. De lover mye. Men det er vanskelig å vite om det de sier, er sant.

Afghanistan blir annerledes enn før. Hvor mye, vet ingen ennå. Men det som er sikkert, er at det blir strammet inn på friheten. Og at ingen soldater fra Vesten lenger er i landet for å beskytte dem som ønsker og trenger den mest.

Mer fra Leder

Siste utgave

På forsiden nå