Leder
God stemning mellom Ap-leder Jonas Gahr Støre og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum torsdag formiddag. Foto: Terje Pedersen / NTB

Drømmeregjeringen som forsvant

Ap-leder Jonas Gahr Støre trodde på en regjering med tre partier, men ender med to. De må jobbe hardere for å få støtte til politikken sin i Stortinget.

En regjering med Arbeiderpartiet (Ap) og Senterpartiet (Sp) skal styre Norge framover. Slik blir det trolig om de to partiene blir enige. Forhandlingen om en ny regjering er allerede i gang.

Sannsynligvis blir Jonas Gahr Støre i Ap ny statsminister. Leder Trygve Slagsvold Vedum i Sp blir en av statsrådene. Hvem som får de andre jobbene som statsråder, er fortsatt hemmelig.

Sosialistisk Venstreparti (SV) kunne kommet i regjering. Men SV valgte å forlate forhandlingene.

– Det er politikken som er viktigst. Ikke det å kjøre svart bil, sa SVs leder Audun Lysbakken. Han var med i programmet Politisk kvarter på kanalen NRK.

Støre sier regjeringen ønsker å samarbeide om de politiske sakene med SV i Stortinget. Slik vil regjeringen likevel få flertall. Samtidig er Sp et parti i sentrum. De åpner for at de kan samarbeide med flere partier. Slik kan de få gjennom sine saker. Å bytte samarbeids-partner fra sak til sak, blir kalt å kjøre slalåm i Stortinget. Det blir ikke bare lett.

Velger regjeringen å samarbeide med flere partier, kan det bli vanskelig å få en klar politisk retning framover. Det gir samtidig muligheter for partiene som er utenfor regjeringen. De kan få påvirke mer. De kan stille krav til regjeringen for å støtte et forslag. Dermed kan en si at velgerne får mer igjen for stemmen sin.

I nesten åtte år har Norge hatt en regjering som allerede har hatt flertall for politikken sin. Med unntak av når Fremskrittspartiet støttet regjeringen fra Stortinget. Nå vet vi at vi får en politikk som partiene til venstre er mest enige om. Men at den kan bli endret, etter hvilke partier som regjeringen støtter seg til.

Ap-leder Jonas Gahr Støre fikk ikke sin drømmeregjering med Sp og SV. Han må isteden jobbe for regjeringens gode saker. Det krever at statsministeren er god på å skape samarbeid på tvers. Uansett blir norsk politikk mye mer spennende igjen.


Mer fra Leder

Siste utgave

På forsiden nå