Leder

En ny vei for Norge

Den nye regjeringen har laget en ny plan for Norge. Vi kommer til å merke at Arbeiderpartiet og Senterpartiet overtar styringen.

Det nye samarbeidet og regjeringen startet med en slags skilsmisse. Arbeiderpartiet (Ap) og Senterpartiet (Sp) sto igjen sammen uten Sosialistisk Venstreparti. De måtte finne en plan for hvordan parforholdet skulle være videre. Planen ble kjent onsdag. Hurdals-erklæringen forteller om politikken for Norge de neste fire årene. Den må være solid for at regjeringen skal holde stø kurs.

Ap-leder Jonas Gahr Støre blir ny statsminister i Norge. Han og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum skal styre sammen med regjeringen. De endrer på mye av det vi vant til. Vi får for eksempel trolig en eller to nye andre skilsmisser. Storfylket Finnmark og Troms skal få dele seg igjen, om de vil. Også Viken vil få ja til å dele seg til gamle fylker om de søker. Dermed vil det også synes på kartet at Norge endrer seg.

Ap og Sp sier de vil satse på vanlige folk. De vil merke det på hva tjenester vil koste framover. Noen goder blir borte, som kontantstøtte for barn som er fylt 18 måneder. De som tjener over et beløp, skal betale mer skatt enn de som tjener mindre. Det er sammenlignet med slik det er nå. Det blir også store forskjeller i hvordan de statlige tjenestene virker. Blant annet lover den nye regjeringen mye bedre psykiatrisk hjelp.

Men de store og vanskelige sakene torde de ikke binde seg til. Ap og Sp har i valgkampen fremmet et ulikt syn på tidspunktet for grensa for abort. Nå er de isteden enige om å finne et alternativ til abort-nemndene. Da slipper de foreløpig å bli enige om i den saken.

Trolig skal 18 nye statsråder bringe den nye politikken ut i livet i departementene. Etter åtte år med en blå regjering, vil vi nok merke en endring. Ap og Sp har laget en ny vei for Norge. Så får vi se hvor mange humper det blir på den underveis de neste fire årene.

Mer fra Leder

Siste utgave

På forsiden nå