Leder
Lys og blomstrar er lagt ned på Bislett der den 33 år gamle mannen vart skotne og drept av politiet tysdag morgon. Foto: Terje Pedersen / NTB

Riktig psykiatrisk behandling redder liv

Hva skal til for å hindre hendelser som den på Bislett og på Kongsberg? Riktig og nok psykiatrisk behandling kunne reddet flere liv.

Tusenvis sliter med psykisk sykdom i Norge. Det er vanskelig å få behandling. Folk må være tålmodige mens de venter i kø. Om du er heldig, får du time til en psykolog om noen måneder.

For de som har svært alvorlig psykiske lidelser, er situasjonen annerledes. De kan bli dømt til tvungen psykiatrisk behandling hvis de gjør noe straffbart. Det skjer når sykdommen er årsaken. Behandlingen er i stedet for fengsel. Den kalles tvungen psykisk helsevern. Den skal hjelpe den som sliter. Samtidig skal det verne samfunnet fra personen i mellomtiden.

33-åringen som angrep på Bislett i Oslo i forrige uke, var på permisjon fra slik behandling. Venner beskriver han som rolig og snill. Alt annet enn det han var tirsdagen han angrep. Mye må ha gått galt før situasjonen ble så farlig som på Bislett. Den endte med at han ble skutt av politiet.

Fikk mannen forsvarlig helsehjelp? Det skal en gransking finne ut. Etterforskere skal også sjekke om politiets bruk av makt var riktig.

Foreløpig vet vi altfor lite om hva som skjedde før mannen ble drept. Men vi vet at ingen stanset ham før han sto i gata med en kniv. Vi vet også at en annen psykisk syk mann nylig drepte fem mennesker. Det skjedde på Kongsberg. Der lyktes politiet ikke med å stanse ham før det var for sent.

Det understreker at riktig behandling for psykiske lidelser er ekstremt viktig for å redde liv.Mer fra Leder

Siste utgave

På forsiden nå