Leder

Hvor kommer hatet fra?

Soldater som kjemper for Russland drepte vanlige folk i byen Butsja. Bilder viser det forferdelige. Det er så brutalt at det nesten er umulig å tro på.

Dette er en leder. En leder er en kommentar som gir uttrykk for hva avisen mener.

Russiske soldater kom, drepte, voldtok og reiste igjen. Byen Butsja i Ukraina var en rolig forstad til hovedstaden Kyiv. Krigen endret den til en by full av død. Det viser bilder og video fra byen. Internasjonale og norske medier har selv dokumentert dette.

Soldatene etterlot seg gater og massegraver med døde mennesker. Helt vanlige folk, skutt og drept. Noen døde ble funnet ute på gata, bundet, med skudd i hodet. Blant de døde finnes også mishandlede barn.

En mann skulle sykle hjem med varer fra butikken. Han endte opp skutt i veikanten. Varene lå i handleposen ved sykkelen hans. Folk har blitt voldtatt og så forsøkt brent. Det tar aldri slutt.

Så brutale er bildene fra byen Butsja. Det er nesten umulig å tro på at de er ekte. Klar Tale har valgt å vise noen få. De viser likevel nok til å forstå hva saken handler om.

Folkemord, roper verdens ledere. De vil ha en gransking.

Jens Stoltenberg er generalsekretær i forsvars-samarbeidet Nato. Han kalte drapene på sivile grusomt. En brutalitet vi ikke har sett i Europa på flere tiår.

Men Russlands president Vladimir Putin kaller det en arrangert virkelighet.

Hvor kommer dette enorme hatet fra? Hva får russiske soldater til å gjøre dette? Har de ikke selv barn, søsken, kjærester eller foreldre? Dette er spørsmål vi gjerne skulle hatt svar på, med håp om at det kunne stanset flere drap på sivile. Kanskje får vi aldri svar.

For krigen i Ukraina er ennå ikke over. Russerne fortsetter kampene i andre byer. Så langt vet ikke verden hva som har skjedd der. Men det som har skjedd i Butsja, er trolig ikke unikt.

Håpet er at døden i Butsja kan bli krigens vendepunkt. For det brutale kan ikke verden lukke øynene for lenge. Bildene er umulige å glemme. Men er det nok til at Nato gjør mer enn å sende våpen?


Mer fra Leder

Siste utgave

På forsiden nå