Leder

Frankrike inn i en ny tid

Emmanuel Macron ble valgt av folket på ny. Men han får en stor jobb med å samle franskmenn med utfordringer som venter landet.

Franske velgere gjorde et valg for framtida. Flertallet valgte presidenten sin på ny. Dermed vet de hvordan politikken blir framover.

Men president Emmanuel Macron har mye han må ta tak i. Og han vil møte stor motstand. Det har han også gjort i perioden han har vært president.

Folk i gule vester har protestert mot blant annet bensinpriser. Protestene har vært store og vart lenge. De kan også tolkes som om at han har manglet støtte fra deler av folket. Det tyder også valgresultatet på.

Mange velgere stemte på motkandidaten Marine Le Pen, som er ytterst til høyre i politikken. Hun fikk stemmer fra dem som støtter hennes politikk. Og hun fikk stemmer fra folk som er misfornøyde med Macron.

De neste fem årene skal Macron fortsette med store endringer i Frankrike. Folk må for eksempel jobbe lenger før de kan pensjonere seg. Endringene skjer samtidig som Europa må endre sin politikk for olje og gass som følge av Ukraina-krigen. Krigen merkes allerede på franskmenns lommebok.

Macron er trygg for denne gangen. Men Le Pen varsler at hun kommer tilbake. Tida framover vil vise om Macron klarer å få folk med seg. Ikke mot seg. Det er avgjørende for hva som skjer med Frankrike i framtida.


Mer fra Leder

Siste utgave

På forsiden nå