Leder

Frihet er det viktigste vi har

I år blir det barnetog og folkefest på 17. mai. Vi har sluppet fri fra korona-reglene.

Dette er en leder. En leder er en kommentar som gir uttrykk for hva avisen mener.

17. mai. Vår nasjonaldag. Barnas dag. Dagen da de får gå i tog, synge og spise ubegrensede med is. Endelig kan vi feire skikkelig igjen!

Tre år er det siden sist vi gikk i 17.mai-tog. Korona-pandemien stengte oss inne. Feiringen måtte skje hjemme i hagen eller i huset. Vi fikk ikke engang bestemme hvor mange gjester vi kunne ha. Faren for smitte var stor. De strenge reglene føltes nesten som et fengsel. Vi mistet friheten til å gjøre det vi ville.

Nasjonaldagen 17.mai er en feiring av Norge som eget, uavhengig land. Landet fikk i 1814 sin egen grunnlov og konge. Siden har Norge vært i flere kriger.

8. mai i år var det 77 år siden 2. verdenskrig tok slutt. Vi feiret igjen at Norge var fritt, etter fem år med okkupasjon. I 1947 ble nasjonaldagen offisiell fridag i Norge. Så viktig er markeringen av at Norge er et selvstendig land.

Feiringen av vår nasjonaldag er en stor kontrast til krigen i Ukraina. Der slåss folk for livet mot soldater fra Russland. Ingen vet hvor lenge krigen vil vare.

I barnetoget i år får de norske barna selskap av ukrainske barn på flukt. De er nå i et trygt land. Men også i Norge er friheten bare til låns. Det har vi blitt minnet på den siste tiden. Det gir nok en grunn til å synge nasjonal-sangen «Ja, vi elsker» enda høyere enn før. For friheten vi har, er verdt uendelig mye.


Mer fra Leder

Siste utgave

På forsiden nå