Leder
Bolsonaro samlet skarer av tilhengere på Copacabana søndag.
Foto: AP / NTB

Brasils store forskjeller

Turister som soler seg på stranda. Et hjem der politiet jakter på kriminelle i nabolaget. Rio de Janeiro er en by med store kontraster.

Rio de Janeiro er kjent for vakre strender, hoteller og et liv i luksus. Rett i nærheten bor fattige i favelaene.Der er det hardt å vokse opp. Men det finnes også muligheter for noen.

I denne utgaven av Klar Tale viser vi fram de store kontrastene i Rio. Klar Tales reporter har vært i favelaene og møtt folk som Izabely hjemme.

I Rio er forskjellen mellom fattig og rik veldig stor. I favelaene tjener mange lite. Områdene er som egne samfunn som styres av kriminelle gjenger. Mange fra minoritetsgrupper bor der. 80 prosent av de fattige har tilknytning til afrikanske land, viser en rapport fra Freedom House. Myndighetene bruker vold for å holde på kontrollen der.

Under president Bolsonaro har det blitt flere aksjoner. Folk i favelaene opplever det som maktmisbruk. Sju steder i Rio har Brasils høyeste tall på folk som blir drept av politiet.

Brasilianerne lever i et demokratisk land. Men det blir stadig mer korrupsjon. Under korona-pandemien døde over 400.000 mennnesker.

Izabelys store drøm er å reise til USA. Lykkes hun, vil hun få en ny framtid.

I favelaen fortsetter livet i spagaten mellom gjenger og myndighetene som styrer med vold.


Mer fra Leder

Siste utgave

På forsiden nå