Leder
Bildet viser to kvinner som legger ned blomster ved puben der skytingen skjedde i Oslo natt til lørdag.

Det uforståelige hatet

En natt med skeiv kjærlighet ble til en dag med mørk sorg. Og regnbuen som reiste seg.

– Forferdelig. Helt forferdelig, sier en eldre kvinne med tårer i øyenkroken.

– Skriv at hele Oslo er i sjokk.

Hun står ved politisperringene ved London Pub. Her ble to menn skutt og drept natt til lørdag.

Utestedet og nabopuben var et sted hvor mange skeive trivdes. Den varme sommerkvelden var kvelden før selve Pride-feiringen. Den gode stemningen ble skutt i filler. En 42-åring er pågrepet og siktet. Foreløpig vet ikke politiet hva motivet var. Han etterforskes for både hatkriminalitet og terror.

Men to mennesker ble drept denne natten. 21 mennesker er skadd. Selv ikke i Oslo får de skeive være seg selv. Det er trist og vondt på så mange vis.

Trist, fordi mennesker skal få elske den de vil. Vondt fordi den berører så mye mer enn de som ble skadd og drept.

Blomsterstilkene ved puben vokste til et hav gjennnom dagen. Kronprinsparet, prins Sverre Magnus og medlemmer av regjeringen var også der. De blanke øynene til kulturminister Anette Trettebergstuen viste den sorgen som mange kjenner på.

– I dag har regnbuen blitt farget svart, sa hun.

Pride-paraden ble avlyst av hensynet til sikkerheten. Men folk i Oslo lot seg ikke stoppe. De laget tog likevel. De ropte. De jublet. Flere tusen mennesker laget en lang regnbue i Oslos gater. Den startet og stoppet ved London Pub. De drepte ble minnet. Og festen fortsetter.

Det er umulig å forstå det hatet som ligger bak skytingen. At skeiv kjærlighet provoserer så mye. At mennesker som elsker hverandre, må dø for det. Slik det ser ut som nå.

I dag gråter vi for ofrene. Vi jubler med de som feirer Pride og går i tog. For denne kampen må vi kjempe sammen, uansett hvilken legning vi har.

Bare kjærlighet kan vinne over hatet.
Mer fra Leder

Siste utgave

På forsiden nå