Leder
Bildet er av en øl som blir tappet i et glass. En hånd holder glasset og en annen i spaken på tappetårnet der ølen kommer ut. Bildet er fra en bardisk.

Drikkekultur eller ukultur?

Nordmenn hadde hjemmefest på 1800-tallet. Men er det noe bedre nå?

I 2021 kjøpte vi i gjennomsnitt 98,3 liter alkohol hver. Et glass vin til middagen blir vanligere, slik som i Sør-Europa. Både unge og voksne drikker fortsatt på fest og festival. Og vi kjøper billig drikke i Sverige.

Mye alkohol over tid er skadelig for helsa. I 2021 var det 371 personer som drakk seg i hjel. Det viser tall fra Dødsårsaks-registeret.

Samtidig blir alkoholfri drikke stadig mer populært. Salget av alkoholfritt økte med 23 prosent fra 2020 til 2021. I matbutikkene blir utvalget stadig bedre. På bar ute får du like gode drinker uten alkohol som med. På sikt blir det kanskje færre og færre som føler behovet for en øl.

Med Vinmonopolet kan staten både styre hvor mye alkohol vi drikker. Og tjene penger. Avgifter gjør at drikke med alkohol koster mye. Polet er åpent på spesielle tider. Dermed kan du heller ikke handle alkohol når du vil selv.

Statens strenge regler for alkohol reddet nok mange liv på 1800-tallet. Men er det like nødvendig i dag? Uansett er Vinmonopolet et godt sted å få kjøpt god drikke av folk med mye fagkunnskap. Eller bare noe godt til sommerfesten.

Mer fra Leder

Siste utgave

På forsiden nå