Leder

Budsjett for å stramme inn

Penger kan bare brukes en gang. Regjeringens plan for å bruke penger i Norge neste år, kommer til å merkes.

Dette er en leder. En leder er en kommentar som gir uttrykk for hva avisen mener.

I forrige uke kom regjeringens forslag til statsbudsjett. Mange fikk sjokk over endringene som kommer.

Finansministeren og statsministeren har kommet med advarsler i lang tid. Norge trenger å kjøle ned økonomien. Statsbudsjettet er et viktig verktøy for å få det til.

Folk sliter med økte utgifter på for eksempel strøm og mat. Regjeringen viderefører løfter om strømstøtte også i 2023. Men dette koster Norge mange milliarder. Hvor skal Norge hente penger? Jo, fra blant annet mer i skatt til de rikeste, sier finansministeren. Folk som tjener lite, skal betale mindre skatt. Men kjøper de ny elbil, får de en ny avgift. Og mer skatt om de har formue.

Budsjettet prioriterer klart oss i Norge. Regjeringen kutter i bistand til andre land. Samtidig får bare 2.000 kvote-flyktninger kommer til Norge. Det gjør at tusen færre flyktninger fra andre land enn Ukraina får muligheten til et nytt liv i Norge. Det er usolidarisk.

Så spørs det da, om regjeringen får støtte til sin bruk av penger i Stortinget. Samarbeidspartner Sosialistisk Venstreparti må nok blidgjøres på noen punkter. Det må forhandlinger til. Uansett vil vi nok kjenne budsjettet for 2023 på lommeboka.


Mer fra Leder

Siste utgave

På forsiden nå