Leder

Er det bare bra å bli flere?

Vi blir stadig flere mennesker på jorda. Men er det bare bra?

Dette er en leder. En leder er en kommentar som gir uttrykk for hva avisen mener.

Vi blir flere folk, men jorda er like stor. Hvor bra er det at vi snart nærmer oss 8 milliarder mennesker?

Her i Norge skulle vi gjerne vært flere. Vi har for få hender til å ta oss av de som er eldre. Snart vil det være for få som jobber til å sikre gode nok inntekter til staten. Samtidig koster det fortsatt penger å drive Norge framover.

Norges forrige statsminister Erna Solberg ba oss om å få flere barn. Etter korona-pandemien ble hun hørt. Men det var nok neppe hennes fortjeneste. Nå er vi inne i en ny og annerledes krise. Folk må takle høye priser og dyre lån. Da er det ikke sikkert at vi har råd til enda flere i familien.

India blir snart verdens mest folkerike land. Kina ønsker seg også flere folk. De straffes for sin tidligere lov og politikk om bare ett barn. Men mange nok mennesker er viktig for utvikling.

Samtidig kommer krisen i klimaet tettere på. Det er fare for at menneskeheten går til grunne, sier FNs general-sekretær. Budskapet er alvorlig. For om vi skal bli flere på jorda, så må vi også ta vare på den. Ellers vil vi verken ha et sted å bo eller nok å spise.

Mer fra Leder

Siste utgave

På forsiden nå