Leder

De store juleønskene

Mindre fattigdom, fred i verden og slutt på klimaendringer. Store ønsker for jul og et nytt år. Men vi får nok ikke ønskene oppfylt.

Dette er en leder. En leder er en kommentar som gir uttrykk for hva avisen mener.

Før vi bytter år, er det naturlig å tenke tilbake på det året som snart er over. 2022 har vært et år med ekstreme handlinger. Hele verden er berørt. Og følgene er enorme og alvorlige.

Krigen i Ukraina startet tidlig. Og den fortsetter. Flere millioner mennesker er på flukt. Vanlige folk og tusener av soldater på ukrainsk og russisk side er drept. Krigen har også fått følger for økonomien i hele verden.

Fremtiden er usikker. Landene er langt unna noe fredsavtale. Ingen vet hvor lenge krigen vil holde på.

I 2022 har vi også opplevd ekstreme temperaturer. Tørke og varme på hele kloden. Uvær og flom. Ekstremværet har ødelagt hus og hjem. Avlinger er ødelagt. Folk er døde eller blir syke. Eksperter peker på endringer i klimaet. Og det kan bli verre. Da hjelper det ikke at vi koser oss i sola og varmen, også her i Norge. For noe er alvorlig galt.

Krigen og klimaet har også ført til en energikrise. Folk må bruke mye penger på å betale for strøm. Samtidig blir andre varer som mat dyrere. Vi må betale mer for å låne penger. Da blir det mindre igjen i lommeboka. Folk sliter. 2022 slutter helt annerledes enn vi trodde for ett år siden.

Jul og nyttår er en tid for store ønsker. Her er en liten ønskeliste:

I 2023 kan vi ønske oss fred. Ikke bare i Ukraina, men i alle land der det er krig og konflikter.

Vi bør også ønske oss at politiske planer for å bedre klimaet, blir virkelige.

Forhåpentligvis blir det bedring i økonomien neste år. Men ting blir ikke bedre over natten. Alt vil ta tid.

Vi ønsker oss at det blir færre som sliter med fattigdom.


Årets juleønsker kanskje urealistiske. Men ønskene er et bilde på noe vi trenger. Noe positivt. Noe som kan bli bedre.

I adventsverset for fjerde søndag i advent, står det: Vi tenner fire lys i kveld og lar dem brenne ned. For lengsel, glede håp og fred, men mest allikevel for fred. På denne lille jord, hvor menneskene bor.

Snart skinner lysene på juletreet. De hjemmelagde nissene laget av doruller pynter opp. Vi samler oss til middag og treff med mennesker vi er glade i. Vi synger julesanger og vi går rundt juletreet. Den gleden må vi også ta vare på. For jula kommer uansett. Og 2023 er et nytt år. Det kan også slutte helt annerledes enn det begynte.

God jul!


Mer fra Leder

Siste utgave

På forsiden nå