Leder

Ulven splitter Norge

I skogene i Norge bor det fire forskjellige, store rovdyr. Vi har ulv, jerv, brunbjørn og gaupe. Det er ikke alle like glade for.

Dette er en leder. En leder er en kommentar som gir uttrykk for hva avisen mener.

I noen av områdene for ulv, er det også sau, geiter, kyr og gris. Fristende mat for et rovdyr. Bøndene fortviler.

Men Stortinget har bestemt hvor mange ulv som får leve. Derfor jobber staten med både å ta vare på den og å skyte den. Forvaltning av rovdyr, kaller politikerne det. I ulvesonen får rovdyrene leve fritt. Blir de for mange, må noen av dem dø. Eller om de får smaken på husdyr som sau.

Hvert år blir ulv skutt lovlig i Norge. Miljøvernerne vil ha slutt på skytingen. Noen motstandere av ulv jakter i hemmelighet. I Sverige har nylig forkjempere for ulven forstyrret den lovlige jakten på ulv. Også der er det strengt hvor mange ulv som kan få leve.

Miljøvernerne tar ulvesaken til retten. Det er riktig og viktig. Domstolen skal bestemme om det er lov med skyting av så mange ulv. Og dermed om det er en riktig måte å forvalte rovdyrene på. Avgjørelsen er viktig.

Ulven har og skal ha en plass i norsk natur. Samtidig må det være mulig å drive landbruk uten for store tap. Derfor må det være en regel for hvor mange ulv som kan bo her.

Mer fra Leder

Siste utgave

På forsiden nå