Leder

Ingen skal måtte sulte i Norge

Mat blir stadig dyrere. Lommeboka stadig tommere. Men ingen skal måtte sulte i Norge.

Dette er en leder. En leder er en kommentar som gir uttrykk for hva avisen mener.

Folk har visst det en stund. Nå blir det også dyrere å kjøpe mat. Jada, det er visst sånn det pleier å være. Prisene endres fast et par ganger i året. Men det siste året har prisene på alt økt fra før. Også mat.

I 2022 ble maten dyrere, strømmen var dyr, transport ble dyrt og alt annet ble dyrere. I 2023 blir det enda verre. Fortsatt sliter vi med strømmen. Men nå må vi betale enda mer for melk og brød.

Onsdag 1. februar økte matprisene. Coop Extra økte med 11 prosent, ifølge avisa VG. Rema 1000 satte opp prisen med litt over 9 prosent. Kiwi lot være.

Coop Extra er blant butikkene som har økt prisene onsdag.

– Det er fordi vi må, sier de. Årsaken er at det de handler inn, også koster mer.

Det har ikke manglet på advarsler. Næringsministeren og landbruksministeren har kalt inn de store butikkjedene til møte. Konkurransetilsynet også.

Rundt i Norge sitter familier og enkeltpersoner. De trenger mat for å leve. Svært mange lever under grensa for fattigdom. Da kan selv litt dyrere priser velte familiers økonomi.

– Jeg er bekymret. For det er mange i vårt land nå som sliter med å få endene til å møtes. Det er folk som går til sengs og er bekymret for om de har råd til pålegg på maten til ungene. Sånn skal vi ikke ha det i Norge, sa næringsminister Vestre før økningen kom.

Foreløpig er den største økningen i pris på varer som for eksempel dopapir og Zalo. Du må for eksempel betale 40 prosent mer for å tørke deg etter et besøk på do.

Men summen av alt vi må kjøpe for å ha en vanlig hverdag, blir stadig høyere. For mange med allerede dårlig råd får det alvorlige følger.

Ingen skal måtte sulte i Norge. Derfor kan det være nødvendig med strengere regler for matvarekjedene i Norge.
Mer fra Leder

Siste utgave

På forsiden nå