Leder

Krigens mange ansikter

I ett år har soldater fra Ukraina og Russland kriget mot hverandre. Krigen i Ukraina er blitt en en del av en ny hverdag, der døden lurer.

Dette er en leder. En leder er en kommentar som gir uttrykk for hva avisen mener.

24. februar 2022 rullet russiske stridsvogner over grensa til Ukraina. Flyalarmen ulte. Granater traff både store og små byer. De etterlot seg døde mennesker, ødelagte hjem og et vanlig liv i grus. Siden har det bare fortsatt. Og ingen vet om og når den tar slutt.

Fredag er det ett år siden. Men for ukrainerne har krigen foregått i snart ni år allerede. Russland tok den ukrainske Krim-halvøya i 2014. I flere ulike regioner i Ukraina har det vært kamper. Folk som støtter Russland, har eller har forsøkt å ta styringen.

– Denne krigen startet ikke i februar i fjor. Den startet i 2014, sa Nato-sjef Jens Stoltenberg i en tale i forrige.

Forskjellen da og i 2022 er den massive støtten Ukraina har fått. Og en krig som har blitt en del av hverdagen for mange i Ukraina. Tusenvis av ukrainere følger den fra andre land. De har blitt flyktninger.

Krigen har betydning langt ut over grensene i Ukraina. Den påvirker økonomien i verden, og dermed vår egen hverdag. Som naboer med Russland, føles trusselen litt mer virkelig. Invasjonen har også ført til nye vennskap. Vesten står sammen.

Fra slagmarken i Ukraina sendes stadig flere døde hjem i kister. Både ukrainske soldater og russiske. Snart kommer våren. Blomsten solsikke vil nok en gang fylle jordene i Ukraina og lyse opp. Men de klarer ikke skjule alle liv som er over. Og det grufulle som vil skje så lenge krigen fortsetter.


Mer fra Leder

Siste utgave

På forsiden nå